Înghesuială pentru Primăria Chişinăului. Primii candidaţi au picat testul de administraţie făcut de "Adevărul". Unii nici nu ştiu cât costă metrul cub de apă rece

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opt candidaţi s-au înscris astăzi, în prima zi a depunerii candidaturilor, în cursa electorală pentru locale din 5 iunie. Holurile Primăriei au fost neîncăpătoate pentru pretendenţii la funcţiile de edil-şef şi de consilieri. Partidul Comuniştilor va fi primul în buletinul de vot dedicat consilierilor, iar social-democratul Sergiu Coropceanu va deschide lista candidaţilor la Primărie.

În prima zi a înscrierilor s-a stabilit, în urma tragerilor la sorţi, şi ordinea în buletinele de vot. Astfel, Sergiu Coropceanu, candidatul Partidului Social Democrat, va fi primul în lista pentru funcţia de edil-şef. El va fi urmat de Victor Bodiu, reprezentantul Partidului Liberal Democrat, şi de Radu Buşilă, vicepreşedintele Partidului Creştin Democrat. Numărul 4 va fi Valentin Krâlov, repezentând Partidul Socialiştilor „Patria-Rodina". Oleg Onişcenco, candidatul Partidului „Casa Noastră - Moldova", a fost înscris sub numărul 5. Ultimii trei pretendenţi sunt: Igor Dodon, candidatul comuniştilor, Valerii Klimenko, liderul Mişcării „Ravnopravia", şi Vitalia Pavlicenco, preşedintele Partidului Naţional Liberal.

Consiliul electoral de circumscripţie Chişinău a recepţionat listele de la şapte formaţiuni politice pentru mandatele de consilieri.

AU PICAT TESTUL „ADEVĂRUL"

Mulţi dintre candidaţii la fotoliul de primar general nu cunosc date elementare de administrare a oraşului. Astfel, Sergiu Coropceanu a rămas în urmă şi crede în continuare că o călătorie cu trolebuzul costă 1,5 lei, şi nu doi lei.

Valentina Buliga, reprezentanta democraţilor, nu ştie cât costă un metru cub de apă rece. Ea a spus că acesta este puţin peste un leu. „Sau cinci şi ceva. Nu ştiu. Plăteşte soţul facturile", a bâlbâit ministrul Muncii. Nu a nimerit. Un metru cub de apă costă nici mai mult nici mai puţin 9,19 lei.

Nici candidatul comuniştilor nu poate spune cât costă apa. El presupune că locuitorii Capitalei plătesc şase-şapte lei pentru un metru cub, iar agenţii economici zece lei. „Oricum, aceste preţuri sunt exagerate", afirmă Dodon.

Cu o diferenţă de o sută de lei, toţi candidaţii au indicat preţul unei gigacalorii. Probleme mai mari a avut doar liberal-democratul Victor Bodiu. El îşi motivează necunoaşterea tarifului prin faptul că are acasă centrală autonomă.

PRIMARUL TREBUIE SĂ FIE UN BUN MANAGER
Analistul politic Igor Boţan consideră că un bun edil trebuie să fie în primul rând un bun manager. „Un primar nu trebuie să fie neapărat jurist, economist sau finanţist, ci în un bun şef. El trebuie să poată delega competenţele, să-şi pună la treabă subaltenii şi să le ceară socoteală", a spus directorul Asociaţiei pentru Democraţiei Participativă. De asemenea, expertul crede că un edil trebuie să aibă o relaţie bună cu orăşenii, „adică să tragă cu urechea la problemele lor".

Infrastructura, cea mai mare problemă

Locuitorii Capitalei spun că cea mai mare problemea a oraşului este infrastructura proastă. „Avem transport şi drumuri de care ţi-e jenă. Nici nu putem vorbi de turism. Cum să inviţi un prieten străin în vizită?", spune Carolina Târsan, o tânără profesoară. „Probleme-s multe, mai ales cu trolebuzele astea care abia de se mişcă şi cu maxi-taxiurile care sunt mereu pline ochi", afirmă Zinaida, o muncitoare la Fabrica „Ionel". Femeia se vaită şi de lipsa de locuri de muncă, pentru că soţul ei a fost nevoit să plece în Rusia. „Cea mai mare problemă a Capitalei sunt drumurile pline de gropi. Au ieşit acum să le cârpească. Trebuie asfaltate din nou, nu să le peticească", spune Marina, vânzătoare de bijuterii din faţa Sălii cu Orgă.

Se văd primari, dar nu ştiu cât
costă un bilet de troleibuz sau un metru cub de apă

Un primar trebuie să-i asculte pe oamenii şi să ia decizia cea mai bună pentru oraş.
Carolina Târsan, profesoară

Edilul Chişinăului trebuie să fie cinstit, să se ţină de cuvânt şi să fie foarte energic.
Ion Nacu, profesor

DORIN CHIRTOACĂ, PL
În 2007 am început schimbarea şi avem mai multe proiecte în derulare: 1 trebuie soluţionată până la capăt problema infrastructurii rutiere (transportul public, reparaţia drumurilor, iluminatul); 2 trebuie renovat fondul locativ şi amenajat teritoriul pentru a crea condiţii mai bune de viaţă; 3 de asemenea, vrem să modernizăm serviciile conform parametrilor europeni. Înscrierea în cursă este un test pentru mine şi pentru echipa mea.

image

IGOR DODON, PCRM
Imediat ce voi deveni primar voi convoca activul administrativ pentru a discuta despre obligaţiunile de serviciu; voi avea o întrevedere cu şefii întreprinderilor municipale, cu care vom căuta o soluţie pentru a scoate povara tarifelor mari de pe umerii orăşenilor; voi elabora urgent un plan de reparaţie capitală a drumurilor. M-aş vota pentru că municipiul Chişinău trebuie să fie condus nu de politicieni, ci de manageri, economişti şi gospodari.

image

VICTOR BODIU, PLDM
Cele trei proiecte ale mele pentru Chişinău sunt: 1 relansarea şi dezvoltarea economică a Capitalei (investiţii, locuri de muncă, administrare fiscală); 2 reformarea instituţiilor subordonate, controlul calităţii şi cheltuielilor şi 3 reformarea gospodariei urbane (salubrizare, reparaţia drumurilor, termoizolarea blocurilor). M-aş vota pentru că nu voi face politică, ci voi administra Capitala împreună cu echipa de profesionişti ai PLDM.

image

VALENTINA BULIGA, PD
Mă angajez să ridic nivelul de bunăstare prin crearea de noi locuri de muncă. De asemenea, îmi doresc să dezvoltăm infrastructura urbei. Mă găndesc la lărgirea străzilor, parcări supraetajate sau pasaje suspendate. Totodată, vreau să scăpăm de corupţie şi birocraţie din primărie. M-aş vota pentru că a venit timpul ca şi în Moldova femeile să conducă regiuni şi primării, ca şi în ţările dezvoltate. Şi femeile pot reuşi să facă lucruri minunate.

image

RADU BUŞILĂ, PPCD
Dacă voi fi ales primar voi reorganiza Primăria Chişinău după modelul capitalelor europene cu primării de sector, pentru a distruge ghemul corupţiei. Voi efectua un audit la întreprinderile municipale pentru a stabili dacă sunt rentabile. Şi nu în ultimul rând voi pune accent pe protecţia mediului (reciclarea deşeurilor şi salubrizarea oraşului). M-aş vota pe mine pentru că sunt mai tânăr, mai energic şi mai ambiţios decât contracandidaţii mei.

image

SERGIU COROBCEANU, PSD
Voi pune accent pe programul de dezvoltare economică şi socială astfel încât nimeni să nu aibă venituri mai mici de minimum de existenţă (1.400 de lei). Celelalte proiecte ale mele ţin de infrastructură şi de dezvoltare. Nu putem vorbi despre modernizarea oraşului când sute de mii de persoane trăiesc la limita sărăciei. M-aş vota pentru că ştiu care sunt problemele chişinăuienilor şi cum să le rezolv, deoarece îmi doresc un viitor sigur pentru copii mei.

image
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite