FILAT Avem argumente suficiente pentru Putin în chestiunea preţului gazului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Vlad Filat va discuta la 18 octombrie, cu omologul său rus, Vladimir Putin, despre preţul metanului rusesc livrat în Republica Moldova.

Noul contract de livrare a gazelor naturale pe care Republica Moldova îl negociază cu gigantul rus Gazprom va fi unul din subiectele discuţiilor dintre premierul Vlad Filat şi omologul său rus, Vladimir Putin. Discuţia va avea loc la Sankt Petersburg, unde la 18 octombrie se convoacă Consiliul şefilor de guverne din CSI.

„Nu mă grăbesc în a anticipa rezultatele, dar vreau să spun că avem argumente suficiente pentru a demonstra părţii ruse că majorarea preţului nu este direct proporţională cu majorarea beneficiului", a declarat sâmbătă, 16 octombrie, premierul Vlad Filat la o emisiune de la Radioul Naţional.
Potrivit premierului, majorarea preţului gazului poate duce la incapacitatea de plată a consumatorilor din Republica Moldova. Şeful Executivului a atenţionat şi că „situaţia este un pic stranie, în condiţiile în care Gazprom este acţionar majoritar la Moldovagaz".

Totodată, Vlad Filat a precizat că un tarif mai mic pentru consumatorii din Republica Moldova depinde şi de administrarea internă.

Negocierile oficiale privind încheierea unui nou contract de livrare a gazelor au demarat în luna iulie din acest an. Contractul, semnat în anul 2006, expiră la 31 decembrie 2011. Noul contract de livrare a gazelor naturale va fi semnat, pentru prima dată, cu Gazprom-Export, o subsidiară a concernului rus, specializată în exportul de gaze naturale, în special în ţările Uniunii Europene.
Potrivit contractului semnat în decembrie 2006, preţul gazelor naturale ruseşti plătit de Republica Moldova trebuia să se majoreze treptat astfel, încât în anul 2011 să se egaleze cu cel european. În primul trimestru al anului 2011, Republica Moldova a achitat pentru gazele naturale ruseşti 292,9 dolari pentru o mie metri cubi, în trimestrul doi, 323 de dolari, iar de la 1 octombrie peste 400 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite