Cum comentează ruşii criza politică din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la stânga la dreapta: Victor Ponta, Crin Antonescu şi Traian Băsescu
De la stânga la dreapta: Victor Ponta, Crin Antonescu şi Traian Băsescu

Criza politică din România reprezintă în primul rând lupta dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta şi dintre Băsescu şi Parlament, susţine Vocea Rusiei.

„Nu există nicio îndoială că Uniunea Social-Liberală (USL) aflată la guvernare face un „joc mare" şi se pregăteşte să înceapă procedura demiterii preşedintelui Traian Băsescu", susţine cunoscutul politolog rus Aleksei Makarkin, citat de Vocea Rusiei.

În opinia politologului situaţia din România este foarte tensionată, pentru că politicienii locali nu ştiu să facă compromisuri.
"Pe de o parte este preşedintele, pe care Guvernul îl acuză de autoritarism, iar pe de altă parte instituţia prezidenţială care acuză adversarii de pregătirea unei lovituri de stat. Intensitatea luptei este atât de puternică, încât sunt utilizate toate mijloacele posibilee foloseşte absolut totul", precizează Aleksei Makarkin.

România nu a fost pregătită de aderarea la UE!?

Politologul rus consideră că evenimentele din România confirmă încă o dată faptul că ţara nu a fost pregătită de aderarea la UE.

"Situaţia din România nu este tipică pentru ţările din Europa Occidentală, unde există mecanisme de co-existenţă politică a preşedintelui de dreapta şi a premierului de stânga, şi invers. Involuntar apare întrebarea: nu s-a grăbit oare UE cu primirea României în rândurile sale? Chiar şi atunci apăreau întrebări legate de stabilitatea sistemului politic, adeziunea Bucureştiului la normele civilizate de joc. Însă a predominat dorinţa de a se extinde spre Est, de a integra România, care va fi obligată să adopte principiile democratice comune ale UE. După cum vedem, rezultatul acestor eforturi este foarte controversat", declară Aleksei Makarkin.

"Rusia nu are de gând să se amestece în treburile României!"

Expertul neagă o posibilă implicaţie a Rusiei în criza politică din România.

„Rusia nu are de gând să se amestece în treburile României! Iar dacă e să vorbim despre influenţa asupra socialiştilor români, vă reamintim că tocmai ei au jucat un rol important în orientarea ţării către UE şi NATO. Nici un fel de politicieni pro-ruşi, „agenţi ai Kremlinului" nu stau în spatele luptei din structurile puterii din România. Ceea ce se întâmplă este rezultatul a două componente: lipsa culturii politice şi problemele economice, care sunt în creştere în ţară. Atunci când aceste două componente se îmbină, statul se pomeneşte în zona turbulenţelor“, mai constată politologul de la Moscova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite