Chișinăul, nepregătit să facă față șantajului lui Rogozin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deschiderea unui consulat al Rusiei la Tiraspol, subiect asupra căruia va insista vineri, la Chişinău, emisarul Kremlinului în Transnistria Dmitri Rogozin, nu poate fi admisă, spun analiştii. Dacă totuşi autorităţile noastre vor da curs acestei solicitări, va fi o cedare serioasă din partea Republicii Moldova.

Reprezentantul special al preşedintelui Rusiei pentru autoproclamata republică nistreană, Dmitri Rogozin, se va afla vineri şi sâmbătă la Chişinău şi Tiraspol, unde va negocia inaugurarea a două consulate, unul la Tiraspol şi altul la Bălţi.

Poziţie principală

„Voi insista. Este poziţia mea principială. Dacă merg în Republica Moldova, o fac doar pentru a aborda problema deschiderii acestor două consulate", a declarat săptămâna trecută vicepremierul rus Rogozin, citat de Agenţia Ria Novosti.

Emisarul a mai adăugat că Moscova respectă integritatea ţării noastre, deşi autorităţile de la Chişinău sunt sceptice vizavi de deschiderea unei misiuni diplomatice la Tirapol, întrucât asta ar însemna recunoaşterea independenţei rmn. „Moldova ar trebui să respecte dreptul Rusiei, care îşi doreşte să respecte drepturile cetăţenilor săi", a scris oficialul rus pe reţeaua de socializare Facebook.

„Deschiderea unui astfel de consulat în stânga Nistrului este posibilă pentru că regiunea transnistreană este teritoriul Republicii Moldova. Dacă sunt consulate la Bălţi sau Ungheni, de ce nu ar fi şi la Tiraspol sau Tighina? Pe lângă posibilitatea deschiderii unui consulat, autorităţile moldovene au obligaţii. De exemplu, asigurarea securităţii, imunităţii şi privilegiilor pentru misiunile diplomatice şi consulare. Dacă vor fi găsite soluţii, vom putea vorbi la subiect", a declarat, la rândul său, Eugen Carpov pentru publicaţia rusă „Kommersant".

Autorităţile moldovene tac

Solicitat de „Adevărul", Igor Corman, preşedintele Comisiei parlamentare pentru politică externă şi integrare europeană, a răspuns sec: „Comisia nu dă aviz în privinţa unor astfel de probleme. Nu este în competenţa noastră să ne dăm cu părerea referitor la astfel de chestiuni. Nu noi purtăm negocieri".

Şi Vasile Sturza, consilier prezidenţial responsabil de domeniul reintegrării ţării, susţine că Preşedinţia îşi va exprima poziţia vizavi de deschiderea unui consulat la Tiraspol în următoarele zile, printr-un comunicat de presă.

În timp ce Chişinăul vorbeşte cu jumătate de gură despre scopul vizitei lui Rogozin sau se abţine să comenteze, Tiraspolul are o poziţie mai vehementă. Fostul aşa-zis ministru de externe al rmn, Vladimir Iastrebceak, susţine că drepturile cetăţenilor ruşi din regiune sunt încălcate în lipsa unui consulat. „Totul depinde de cât de pregătiţi sunt reprezentanţii Chişinăului, Moscovei şi ai Tiraspolui să se ocupe de această problemă. Nu e secret că pe teritoriul rmn locuiesc foarte mulţi cetăţeni ruşi. Ei au nevoie de aceste servicii consulare", susţine Iastrebceak. „Acest subiect nu ţine în niciun fel de reglementarea conflictului transnistrean. De ce pentru unii se deschid consulate ale României şi la Cahul, şi la Bălţi? Chişinăul se contrazice", a adăugat Iastrebceak.

„Un clown pe care îl comentăm"

„Autorităţile moldovene nu ar trebui să admită una ca asta, indiferent de ce vrea Rusia. Dacă Rogozin vine cu scopul să ne şantajeze, atunci nu cred că va obţine ceea ce doreşte. Dacă totuşi va obţine, atunci va fi o cedare serioasă din partea noastră", crede Victor Chirilă, director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă.

Analistul Oazu Nantoi se întreabă despre limita cedărilor pe care o poate face Chişinăul. „Dmitri Rogozin arată ca un clovn pe lânga curtea domnească a Rusiei. Face glume pe placul stăpânului, iar noi, în calitate de cetăţeni ai unui stat democratic, tot comentăm ceea ce spune acesta pe Twitter sau pe Facebook", comentează Oazu Nantoi.

Un punct mobil până în 2011

În iulie 2011, în ultimul an de „guvernare" a liderului separatist Igor Smirnov, punctul mobil al Consulatului Rusiei de la Tiraspol şi-a sistat activitatea. Atunci, reprezentanţii Ambasadei Federaţiei Ruse de la Chişinău au invocat probleme tehnice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite