Acte semnate de Stalin şi Molotov, în expoziţia lui Valeriu Pasat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei găzduieşte în aceste zile expoziţia tematică de documente, fotografii şi filme „13 ani de stalinism. RSS Moldovenească în anii 1940-1953", prezentată de istoricul Valeriu Pasat, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Vizitatorii au ocazia să studieze acte originale descoperite în arhivele din Chişinău, Moscova şi Kiev

Odată cu începerea desecretizării arhivelor, au fost editate mai multe culegeri de documente interzise anterior pentru opinia publică, ce conţineau probe indubitabile despre crimele comise de regimul comunist. De asemenea, au apărut multe materiale în presa periodică, dar este pentru prima oară, la Chişinău, când un autor realizează o expoziţie de amploare, cu documente inedite despre crimele regimului totalitar comunist care au marcat destinul poporului nostru.

După câţiva ani de cercetări în arhivele de la Chişinău, Moscova şi Kiev, istoricul Valeriu Pasat a adus în faţa publicului documente inedite semnate de Iosif Stalin şi Veaceslav Molotov, care datează din anii 1940-1950, fotografii din acea perioadă, dar şi câteva filme documentare. Sovietizarea Basarabiei, deportările staliniste, destinul omului de creaţie sub regimul stalinist sunt doar câteva subiecte abordate în cadrul expoziţiei.

„SUNTEM DATORI SĂ SPUNEM ADEVĂRUL DESPRE TRECUT"

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, nu a fost prezent la lansarea expoziţiei, dar a trimis un mesaj. „Perioada anilor 1940-1953 din istoria poporului nostru a fost marcată de evenimente care au schimbat dramatic destinul a zeci de mii de oameni. Le-a fost confiscată averea, le-au fost distruse familiile. Stigmatul de duşmani ai poporului i-a urmărit timp de mai multe decenii. Aceştia erau oameni nevinovaţi, care, în baza unor criterii de apartenenţă socială sau confesională, au fost smulşi din vatra strămoşească şi duşi în gulagurile staliniste, în lagărele de muncă corecţională", se arată în mesajul citit de consilierul prezidenţial, Mihai Şleatiţchi.

Potrivit şefului statului, pentru ca asemenea tragedii să nu se mai repete, suntem datori să spunem adevărul despre trecut. „Această expoziţie este un prilej de rememorare. Cu gândul la trecut, vă îndemn să aducem omagiul nostru celor condamnaţi fără vină", a subliniat Nicolae Timofti.

A TREZIT INTERES SPORIT

Expoziţia a fost vizitată de istorici, oameni de ştiinţă, deputaţi, miniştri, reprezentanţi ai misiunilor diplomatice, comentatori politici şi foşti deportaţi. „Este o totalizare a lucrărilor pe care le-am publicat până acum. Scopul meu a fost să aduc în faţa vizitatorilor câteva lucruri pe care nimeni nu le-a văzut. M-am bucurat că la lansare au venit diferiţi oameni, cu diferite viziuni politice. Lumea a dorit să vadă şi un alt punct de vedere", a menţionat Valeriu Pasat. Fiind întrebat de ce a ales ca temă anume această perioadă, autorul a explicat că aceşti 13 ani sunt cei mai zbuciumaţi din istoria Moldovei sovietice.

„Am participat la inaugurarea expoziţiei, dar, la drept vorbind, nu am vizitat-o cu adevărat. În perioada imediat următoare îmi propun să o privesc pe îndelete şi să înţeleg intenţia autorului ei. În al doilea rând, ca o afirmaţie de principiu, cred că trebuie să salutăm orice tentativă onestă de a prezenta, cu rigoare, istoria recentă a ceea ce a devenit, în 1991, Republica Moldova", a declarat Marius Lazurca, ambasadorul României în Republica Moldova. Excelenţa sa a chemat oamenii de ştiinţă să ofere societăţii informaţii relevante despre trecut şi linii de orientare pentru viitor. „Toate statele din Europa Centrală şi Răsăriteană, mai ales cele care au devenit membre ale Uniunii Europene, au trecut prin acest proces de recuperare a memoriei şi istoriei recente, ambele afectate profund de trecutul totalitar. Pentru a redeveni europene, statele noastre au nevoie de vindecarea pe care cunoaşterea adevarului o aduce", a adăugat ambasadorul.

FIECARE DOCUMENT, UN SUBIECT APARTE DE CERCETARE

Academicianul Vasile Anestiade s-a arătat profund emoţionat de documentele expuse, pentru că a trecut prin acele vremuri grele. „Valeriu Pasat munceşte foarte mult ca să scoată adevărul la suprafaţă. I-am citit toate pubicaţiile. A folosit documente secrete şi oglindeşte realitatea aşa cum a fost", a mărturisit academicianul.

Compozitorul Eugen Doga a spus că nu a putut rata un eveniment atât de important. „Această expoziţie trebuia organizată cu 20 de ani în urmă. Este o temă dureroasă, pe care trebuie s-o cunoaştem în cele mai mici detalii. Fiecare document reprezintă un subiect aparte de cercetare. Îi va impulsiona şi pe alţii să sape mai profund", a menţionat maestrul.

STUDIAZĂ O ALTĂ PERIOADĂ

Despre valoarea documentelor expuse a vorbit şi istoricul Anatol Ţăranu. „Din momentul în care un document este introdus în circuitul ştiinţific, nu mai aparţine celui care l-a găsit, ci comunităţii istoricilor în ansamblu. Din acest punct de vedere, orice apariţie a unei colecţii noi de documente este un lucru extrem de important. Aici se regăsesc şi anumite succese ale perioadei socialiste, dar sunt arătate şi părţile întunecate ale istoriei. E vorba de represiile împotriva moldovenilor", şi-a dat cu părerea analistul politic.

Printre cei care apreciază munca de ani de zile a lui Valeriu Pasat este şi istoricul Ion Şişcanu, primul rector al Universităţii din Cahul, care i-a citit toate lucrările. „Dânsul a avut acces la documente la care nu au putut ajunge alţi cercetători. A făcut un bine extraordinar că le-a publicat. Evident, sunt diferite opinii ale istoricilor. Acum rămâne să le interpreteze fiecare după nivelul său de pregătire", a menţionat Ion Şişcanu.
Valeriu Pasat promite să revină anul viitor cu noi suprize de acest fel. În prezent, istoricul studiază minuţios soarta moldovenilor din perioada lui Nikita Hruşciov şi până la destrămarea Uniunii Sovietice. Dar înainte de toate, vrea ca expoziţia „13 ani de stalinism. RSS Moldovenească în anii 1940-1953" să ajungă şi în centrele raionale. ;
"
Ne-am obişnuit să privim lucrurile în alb şi negru, dar istoria e ceea ce s-a întâmplat cu adevărat.

Valeriu Pasat,

Istoric

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite