Vezi care sunt cei mai periculoși criminali moldoveni dați în urmărire generală. GALERIE FOTO!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru prima dată în Republica Moldova, „Adevărul" ți-i prezintă pe cei mai de temut cetățeni moldoveni aflați încă în libertate, dar și cum sunt căutați de către autorități. Banditism, omoruri, violuri şi şantaj. Sunt crimele pentru care unii dintre ei au de ispăşit ani grei de puşcărie.

Numărul moldovenilor căutaţi de Poliţie care umblă liberi printre noi ajunge la 2.470. Unii dintre ei sunt daţi în urmărire generală de mai bine de zece ani. Primul pe listele criminaliştilor este Oleg Popesco, de origine ucraineană, care se ascunde la Bucureşti. Din informaţiile Poliţiei, acesta este căutat pentru banditism şi organizarea de bande criminale, încă din 2004.

Pe teritoriul României e cunoscut sub un alt nume, Oleg Rizea. Un alt infractor periculos căutat de oamenii legii se numeşte Grigore Caramalac, cunoscut lumii interlope moldovene drept „Bulgaru". Pe numele lui a fost emis un mandat de arestare încă în 1998 pentru omucideri şi răpiri de persoane.

ASASIN, CĂUTAT DE 11 ANI
A fost prins abia în luna septembrie a anului trecut într-un bar din Moscova, iar apoi a fost eliberat de autorităţile ruse, ceea ce pentru criminaliştii moldoveni este o problemă sensibilă. „Cum românii nu-l extrădează pe Popesco, aşa nici ruşii nu ni-l dau pe Caramalac.
Am fost înştiinţaţi că procesul de căutare interstatală, în cazul lui, e anulat, pentru că este cetăţean al Federaţiei Ruse", ne spune Vadim Răilean, şeful secţiei de căutare a infractorilor din cadrul Direcţiei Poliţiei Criminale.

image
image
image

Click aici să vezi GALERIA FOTO cu cei mai căutați criminali moldoveni!

Alţi infractori sunt căutaţi de oamenii legii chiar şi de 11 ani. Fără succes, deocamdată. Este cazul lui Oleg Vitalie Carabanov, vânat de poliţişti încă din anul 2000. Fost poliţist transnistrean în vârstă de 44 de ani, Carabanov a făcut parte dintr-o grupare criminală moldo-ucraineană care se ocupa cu răpirea de persoane pentru estorcarea banilor şi omoruri la comandă.

„Gruparea era formată din opt-zece oameni. Carabanov este unul dintre puţinii rămaşi în libertate. În cadrul grupării, el executa crimele comandate", afirmă Răilean. Criminaliştii moldoveni bănuiesc că asasinul se ascunde la Tiraspol, dar nu pot interveni în regiunea separatistă.

Mulți căutați, puțini depistați

Rata de descoperire şi reţinere a infractorilor căutaţi este mică. De exemplu, în Republica Moldova sunt daţi în urmărire generală 108 persoane acuzate de omucideri, dintre care au fost reţinute doar 11. Tot statisticile Direcţiei Poliţiei Criminale indică 133 de violatori căutaţi, dintre care au fost arestaţi 28. Pentru atacuri tâlhăreşti sunt daţi în urmărire 131 de moldoveni. Numărul celor găsiţi nu depăşeşte 35.

La jafuri, numărul persoanelor urmărite de organele legii este mai mare: 198. Au fost depistate 84. Din cei 103 delicvenţi căutaţi pentru că au cauzat leziuni grave urmate de decesul victimei au fost reţinuţi până acum doar 23 de suspecţi. „Avem tactici şi metode de căutare specifice. Anunţăm prin Interpol, prin colegii noştri din statele membre CSI, întrebăm oamenii obişnuiţi şi facem anunţurile publice prin intermediul centrului de presă al Ministerului Afacerilor Interne", ne spune Alexandru Pânzaru, şef-adjunct la Direcţia Poliţiei Criminale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite