12 pahare cu vin în cinstea Patriarhului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În acest an, Ziua Naţională a Vinului va avea loc în Piaţa Marii Adunări Naţionale, și nu la Centrul „Moldexpo", cum a fost la ultimele două ediții. Biserica se opune însă, pe motiv că pe 9 octombrie, în ultima zi a festivalului, Patriarhul Rusiei Kiril va ţine o slujbă în faţa Catedralei „Naşterea Domnului".

Ziua Naţională a Vinului va ţine două zile, pe 8 şi 9 octombrie. Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, a declarat, într-o conferinţă de presă, că în acest an sărbătoarea va fi organizată la cel mai înalt nivel. „Se va bea cu măsură şi se vor servi tot felul de bucate", a dat asigurări oficialul, care s-a declarat nemulţumit de felul în care s-a chefuit la ediţiile precedente.

„Vom organiza un eveniment civilizat, pentru că anul trecut a fost dezastru", a menţionat ministrul Agriculturii. „Vom demonstra cum se combină bucatele tradiţionale moldoveneşti cu vinul moldovenesc", a adăugat el.Unul dintre momentele tari ale evenimentului va fi lansarea, pe 8 octombrie, a brandului naţional „Vin Moldova". Calitatea vinurilor din sticlele pe care va fi aplicată această ştampilă va fi garantată de către stat. Astfel, licorile noastre vor fi promovate peste hotare.

CHEF CU MĂSURA... DE GÂT
În premieră, anul acesta vinurile vor fi degustate doar din pahare de sticlă, şi nu în cele din plastic, în care se pierde aroma şi gustul băuturii. Grigore Arpentin, preşedintele Uniunii Oenologilor, a precizat pentru „Adevărul" că fiecare persoană care va dori să guste vin va trebui să-şi cumpere un pahar într-un suport special, pe care va putea să-l poarte agăţat la gât. Ca să nu nu piardă numărul paharelor, vizitatorii vor primi şi câte un „paşaport" cu tichete, pentru a ţine evidenţa tăriilor băute.

„O persoană va putea gusta doar 12 feluri de vin. Paharele vor fi gradate, o porţie fiind de 70 de grame. Astfel, un vizitator va putea să bea pe parcursul zilei nu mai mult de o sticlă cu vin. Această cantitate este admisă spre consumare şi de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii", a spus Arpentin. Specialistul susţine că pentru organizarea acestei sărbători în Piaţa Marii Adunări Naţionale va fi nevoie de aproape două milioane de lei.

Deocamdată, nu se ştie cât va cheltui din această sumă statul şi cât vor da agenţii economici. O propunere a fost ca fiecare întreprindere de vinificaţie să contribuie cu 25.000 de lei, sumă considerată prea mare de vinificatori. Pregătirile pentru marea sărbătoare ar putea fi umbrite de reprezentanţii Bisericii creştin-ortodoxe, care se opun cu înverşunare organizării Zilei Vinului în preajma Catedralei Metropolitane „Naşterea Domnului".

„Pe 9 octombrie, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii Kiril, care vizitează ţara noastră, va ţine o slujbă în aer liber, în Scuarul Catedralei, şi va fi total nepotrivit ca alături să se chefuiască", ne-a spus Vadim Cheibaş, secretarul Mitropoliei Moldovei.

Fiecare vizitator va putea consuma la sărbătoare cel mult 12 pahare cu vin

„Sărbătoare diabolică"
Ziua Vinului a fost organizată pentru prima dată la Chişinău în 2002. Timp de şapte ani, sărbătoarea a avut loc în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Apoi, la insistenţa mai multor asociaţii creştine, a fost transferată la „Moldexpo". Acolo însă, susţin vinificatorii, sărbătoarea şi-a pierdut din farmec, din cauza amplasării centrului expoziţional. Recent, pe câteva site-uri a apărut un apel către preşedinte, Guvern şi Parlament, prin care se cere anularea sărbătorii vinului, evenimentul fiind considerat unul „diabolic".

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite