Numărul camioanelor cu fructe şi legume blocate la hotarul Rusiei a ajuns la 200

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Până a ajunge pe piața rusă, merele trec un control fitosanitar riguros
Până a ajunge pe piața rusă, merele trec un control fitosanitar riguros

Inspectorii fitosanitari ruşi îi impun pe exportatorii moldoveni să prezinte documente suplimentare, care nu sunt prevăzute în Memorandumul de colaborare semnat de Republica Moldova şi Federaţia Rusă.

Potrivit unor surse, la punctul vamal Aleksandrovskii din regiunea Breansk stau blocate deja 200 de TIR-uri cu producţie vegetală moldovenească, iar controlul fitosanitar l-au trecut doar câteva camioane.

"Peste noapte, patru unităţi de transport, totuşi au depăşit acest blocaj. Dar este prea puţin. Ce s-a invocat? Din ceea ce eu cunosc, oficial e că ei nu au utilajul necesar, pentru a face un control mai rapid a producţiei şi sunt nevoiţi să descarce aceste maşini, să facă controale adiţionale. Acest lucru îngreunează eliberarea maşinilor din vamă", a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă, ministrul Agriculturii Vasile Bumacov.

Exportatorii spun însă că sunt impuşi să descarce producţia pentru a fi verificată, ceea ce poate duce la deteriorarea lăzilor şi a producţiei. În plus li se recomanmdă să achite o taxă pentru un certificat nou eliberat de o nouă structură.

Vom reveni cu noi detalii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite