Zeci de camioane cu fructe din Moldova sunt blocate în vama din Breansk

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare Vasile Bumacov, susţine că acest blocaj s-ar datora faptului că vameşii ruşi solicită exportatorilor moldoveni documente suplimentare, care nu sunt prevăzute în Memorandumul de colaborare, semnat de Republica Moldova şi Federaţia Rusă.

Mai mulţi exportatori de fructe şi legume în Rusia s-au arătat surprinşi de apariţia acestei probleme.
Oleg Alexandrov, director al companiei Mialex-Nord din Soroca ne-a declarat că nici-un camion cu producţie agricolă expediată în Rusia nu a fost oprit la vama rusească.

Şi Petru Stratan de la asociaţia Moldova-Fruct susţine că nu cunoaşte detalii despre apariţia unor noi cerinţe din partea serviciilor fitosanitare şi vamale din Rusia pentru exportatorii moldoveni.

Eugenia Velicescu, director al companiei Elit-Fruct a menţionat că la un post vamal din regiunea Breansk sunt blocate vre-o 30 de camioane, dar problemele au apărut ca urmare a unui flux mai mare de unităţi de transport şi a "competiţiei iscate între vameşi şi inspectorii fitosanitari, care se întreceau care dintre ei vor verifica mai minuţios producţia agricolă", a precizat Eugenia Velicescu.

Totodată managerul a menţionat că zilnic pe la acest post vamal pot trece controlul 20 de camioane, dar ieri au venit peste 50 de camioane, ceea ce a şi provocat ambuteiajul.

Ministrul Agriculturii Vasile Bumacov a menţionat că va discuta despre această problemă cu Serviciul pentru Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară Rosselhoznadzor Alexei Saurin care vine astăzi la Chişinău pentru a participa la Forumul investiţional moldo-rus.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite