Republica Moldova: Vom plăti mai mult pentru gazele naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SCUMPIRI Populaţia va achita circa 5,45 lei (cu TVA de 6%) pentru un metru cub de gaz, conform noilor tarife aprobate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică

Cel mai mult a fost majorat tariful pentru gazul livrat centralelor electrice şi termice, cu 15%. Urmează tariful pentru consumatorii casnici, care vor scoate din buzunar cu 14,3% mai mulţi bani. Cel mai puţin au crescut tarifele pentru întreprinderi şi instuţii, cu 6,6%.

CET-URILE PLĂTESC CEL MAI PUŢIN

De cel mai mic tarif vor beneficia în continuare CET-urile, care vor achita 4.144 de lei pentru o mie de metri cubi de gaze (fără TVA de 6%). Acestea primesc gaze mai ieftine atât pentru că sunt conectate la conductele de presiune înaltă şi costurile de transport sunt minime, cât şi pentru a preveni o majorare şi mai mare a tarifelor la energia termică şi la cea electrică.
Potrivit hotărârii ANRE, cel mai mult ar urma să plătească agenţii economici conectaţi la conductele de presiune joasă, 5.146 lei pentru o mie de metri cubi de gaze (fără TVA de 6%), iar cu TVA 5.454,7 lei.
Populaţia urmează să achite, în cazul consumului de până la 30 de metri cubi pe lună, un tarif de 4.777 de lei pentru o mie de metri cubi (fără TVA), iar pentru gazele consumate peste această cota, tariful nou va ajunge la 5.146 de lei pentru mia de metri cubi (fără TVA).

MOLDOVAGAZ NU ESTE MULŢUMITĂ

Conducerea întreprinderii Moldovagaz s-a arătat nemulţumită de scumpirea operată de ANRE şi a insistat asupra unei majorări cu 18,1% a tarifului. Alexandru Gusev, preşedinte al Moldovagaz, a anunţat că şi concernul rus Gazprom este îngrijorat de tergiversarea aprobării unui nou tarif, mai ales de faptul că acesta nu va permite plata integrală a gazelor.
Moldovagaz va fi nevoită să reducă şi chiar să sisteze livrările către întreprinderile cu datorii, a spus Gusev. În replică, Victor Parlicov, director ANRE, a calificat ameninţările făcută de Moldovagaz drept şantaj. Ambele părţi au spus că vor continua în instanţă „discuţia" privind mărimea tarifului şi cheltuielile incluse în tarif.

CĂLDURA MAI SCUMPĂ CU 9%
În municipiul Bălţi, tariful la căldură va creşte cu 8,5%, până la 983 de lei pentru o gigacalorie. Astăzi urmează să fie anunţate scumpiri la căldură şi în capitală. Victor Parlicov, directorul ANRE, a spus că acesta va creşte cu 9-10%, până la 900 de lei pe gigacalorie.

Gazprom îşi rezervă dreptul de a reduce livrarea gazelor naturale către Republica Moldova din cauza pierderilor.
Alexandru Gusev
Preşedinte al Moldovagaz

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite