Valeriu Lazăr: „Ar fi o prostie ca Republica Moldova să renunţe la piaţa CSI“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile de la Chişinău au decis să semneze Acordul privind Zona de Comerţ liber între statele CSI. Oficialii spun că acest document are o importanţă vitală pentru accesul mărfurilor moldoveneşti pe piaţa statelor post-sovietice.

În cadrul Consiliul Şefilor de Guverne din statele CSI care va avea loc la 19 mai, la Minsk, urmează să fie semnat Acordul privind Zona de comerţ liber între fostele ţări sovietice. Republica Moldova va fi reprezentată de vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrul Economiei, care a fost împuternicit de preşedintele interimar Marian Lupu să semneze acest Acord.
Potrivit lui Vladimir Garkun, secretarul executiv al Consiliului CSI, documentul elaborat şi prezentat Comitetului Executiv al CSI la sfârşitul anului 2008, ar trebui să îmbunătăţească regimul comercial existent, stabilit anterior prin acorduri bilaterale în acest domeniu, dar şi să reducă numărul de excepţii deja existente în comerţul reciproc.

„AR FI O PROSTIE
SĂ RENUNŢĂM LA PIAŢA CSI"

Pe de altă parte există temerea că acest acord ar putea constitui o barieră în calea negocierii Acordului de Liber Schimb cu UE, dar şi a integrării Republicii Moldova în UE. „Nu este adevărat", spune ferm Valeriu Lazăr, ministrul Economiei.
„Documentul a trecut expertiza Comisiei Europene, care a constatat că acesta nu contravine procesului de integrare în UE a Republicii Moldova. Mai mult, acordul a fost elaborat şi negociat, ţinându-se cont şi de cerinţele Organizaţiei Mondiale a Comerţului", a declarat pentru „Adevărul" vicepremierul.
Valeriu Lazăr afirmă că semnarea acestui acord este importantă pentru ţara noastră, deoarece fără el nu vom avea acces liber pe piaţa rusească şi a multor state din cadrul CSI. „Circa 40% din exporturile noastre se duc spre aceste pieţe, iar multe dintre mărfurile pe care le producem şi le vindem acolo nu sunt competitive pe piaţa europeană. Din aceste motive ar fi o tâmpenie să renunţăm la spaţiul CSI", a precizat ministrul Economiei.
În acelaşi timp, vicepremierul spune că Moscova a propus Republicii Moldova şi Ucrainei să adere şi la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, dar atât autorităţile de la Chişinău, cât şi cele de la Kiev au respins oferta. ;

Rusia, sabotor al acordurilor CSI
Republica Moldova este parte la peste 420 de acorduri şi documente în cadrul CSI, dintre care circa 27 de acorduri reglementează funcţionarea Zonei de comerţ liber în cadrul acestei comunităţii. Majoritatea acordurilor funcţionează doar pe hârtie, iar Rusia se numără printre principalii sabotori ai aplicării acestora, arată o serie de studii independente. De exemplu, actualul Acord de Liber Schimb nu a fost ratificat de Federaţia Rusă, iar relaţiile comerciale interstatale sunt reglementate de acorduri bilaterale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite