Uzina de ciment din Râbniţa intenţionează să intre pe piaţa românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru aceasta managerii spun că au nevoie de certificate de provenienţă a producţiei în Republica Moldova, pe care autorităţile vamale de la Chişinău refuză să le elibereze.

Ca urmare a cererii scăzute pe piaţa locală şi cea a CSI, întreprinderea caută noi pieţe de desfacere, iar România este una dintre principalele ţinte, anunţă postul local de televiziune TV PMR.

Astfel, administraţia Uzinei de Ciment de la Râbniţa a anunţat că examinează posibilitatea de a exporta ciment în România. În cadrul unei întâlniri cu liderul separatist de la Tiraspol, conducerea întreprinderii s-a jeluit de faptul că se confruntă cu numeroase probleme la desfacerea produselor. Una dintre acestea este necesitatea de a obţine certificate de provenienţă a producţiei în Republica Moldova, pe care autorităţile vamale de la Chişinău refuză să le elibereze.

Dacă în anii 2007-2008, uzina exporta peste un milion de tone de ciment, sau 90% din producţie, în Federaţia Rusă, apoi în ultimii doi ani a fost nevoită să se limiteze la piaţa Republicii Moldova.
La mijlocul acestui an uzina a reuşit să reia exporturile în Rusia, dar într-un volum mic. Acum se încearcă intrarea şi pe alte pieţe.
În anul 2004 combinatul a fost cumpărat de firma maghiară "Tegep" la pretul de 1,5 milioane de dolari. Compania a fost de acord sa achite datoriile de 8 milioane de dolari ale uzinei şi să investeasca alte 5 miliaone de dolari în dezvoltarea productiei. Din 2007 proprietarul de facto al uzinei este holdingul rus "Metalloinvest", controlat de miliardarul rus Alişer Usmanov

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite