Turiştii moldoveni, ce călătoresc în UE, ar putea rămâne fără laptopuri şi smartphone-uri la trecerea frontierei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de mii de oameni au protestat față de ACTA Foto: AFP
Zeci de mii de oameni au protestat față de ACTA Foto: AFP

În cazul în care Uniunea Europeană va ratifica Acordul comercial de combatere a contrafacerii (АСТА), turiştii moldoveni, ce călătoresc în Uniunea Europeană, ar putea rămâne fără laptopuri şi smartphone-uri la trecerea frontierei, dacă în gadgeturi vor fi depistate softuri sau fişiere cu muzică, sau filme nelicenţiate, anunţă viza.md.

Ideea de a confisca gadgeturile cu softuri nelicenţiate a fost propusă încă în anul 2005 de autorităţile japoneze. În afară de aceasta, până la moment, acordul a fost semnat de state precum Coreea de Sud, Noua Zeelandă, Singapore, SUA, Canada şi Elveţia, precum şi de 22 de state-membre ale UE.
Prin urmare, ACTA ar putea fi ratificat de către Parlamentul European în luna iunie a acestui an. Dacă acordul va fi aprobat, grănicerii europenii vor putea confisca şi distruge dispozitivele tehnice, fără obligaţia de a recompensa valoarea acestora.

Conform unor date peste 90% din softurile utilizate în Republica Moldova sunt piratate.

Ce prevede ACTA

Potrivit textului Acordului comercial de combatere a contrafacerii (ACTA) între UE şi statele membre ale acesteia, Australia, Canada, Japonia,Coreea, Mexic, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Elveţia şi SUA, prin informaţii privind regimul drepturilor de autor se înţelege: informaţii care identifică opera, interpretarea, execuţia sau fonograma; autorul operei, artistul interpret sau executant al interpretării sau execuţiei sau producătorul fonogramei; sau deţinătorul oricărui drept asupra operei, interpretării, execuţiei sau fonogramei.

De asemenea, informaţiile privind regimul drepturilor înseamnă informaţii cu privire la clauzele şi condiţiile utilizării operei, interpretării, execuţiei sau fonogramei sau orice numere sau coduri care reprezintă aceste informaţii atunci când oricare din aceste informaţii este anexată unei copii a unei opere, interpretări, execuţii sau fonograme sau apare în legătură cu comunicarea sau punerea la dispoziţia publicului a unei opere, interpretări, execuţii sau fonograme.

ACTA prevede că "pentru a proteja informaţiile privind regimul drepturilor în format electronic, fiecare parte prevede protecţie juridică corespunzătoare şi sancţiuni juridice eficace împotriva oricărei persoane care săvârşeşte una din următoarele fapte cu ştiinţă şi fără autorizaţie sau, în cazul sancţiunilor civile, având motive întemeiate de a crede că această faptă va determina, va permite, va facilita sau va disimula o încălcare a unui drept de autor sau a unor drepturi conexe: eliminarea sau modificarea oricărei informaţii privind regimul drepturilor în format electronic; distribuirea, importul în vederea distribuirii, radiodifuzarea sau televizarea, comunicarea către public sau punerea la dispoziţia publicului a unor opere, interpretări, execuţii sau fonograme, ştiind că informaţiile privind regimul drepturilor în format electronic au fost eliminate sau modificate fără autorizaţie".

"ACTA este o expresie a influenţei americane asupra concepţiei juridice europene"

O nouă înfrângere pentru ACTA: Raportorul PE le recomandă eurodeputaților să voteze împotriva acordului

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite