Sistemul energetic din Moldova lovit drept în inimă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sectorul energetic moldovenesc, declarat bun de plată pentru o firmă ucraineană
Sectorul energetic moldovenesc, declarat bun de plată pentru o firmă ucraineană

Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, susţine că sistemul energetic din ţara noastră este în pericol major ca urmare a unor pretenţii financiare de peste 60 milioane de dolari faţă de întreprinderea Moldelectrica.

Atacurile de tip raider din sistemul bancar sunt floare la ureche pe lângă litigiul în care este atrasă întreprinderea de stat Moldelectrica. Or, suma pretenţiilor este de 60 de milioane de dolari", a declarat vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate.
Totodată ministrul a menţionat că în cazul în care Moldelectrica va fi impusă să achite suma respectivă, aceasta va afecta nu doar întreprinderea, ci şi statul, care poartă răspundere materială şi financiară pentru întreprinderile de stat.
„În pericol este pus întreg sistemul energetic al ţării. Or, se loveşte în inima sistemului, întreprinderea Moldelectrica asigurând serviciile de dispecerat şi de transport a curentului electric a ţării", a spus Valeriu Lazăr. Vicepremierul a admis că în cazul unei decizii favorabile, compania ucraineană Energoalians poate cere arestarea şi a ambasadei Republicii Moldova.

Firma Energoalians din Ucraina pretinde de la întreprinderile de stat Moldtranselectro şi Moldelectrica datorii şi penalităţi în valoare de peste 116 milioane de dolari sau circa 1,4 miliarde de lei. Mai mult, aceasta a obţinut şi decizii favorabile în instanţele din Ucraina, care pot fi în orice moment legalizate pe teritoriul Moldovei.
Pentru 25 octombrie 2011, cazul cu 60 de milioane de dolari pe care le pretinde compania Energoalians de la Moldtranselectro şi Moldelectrica va fi examinat de Curtea de Apel Economică din Chişinău.
Autorităţile susţin că au luat toate măsurile juridice pentru a nu admite ca să piardă procesul.

Ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, a precizat că pe acest caz au fost intentate dosare penale, iar statul a apelat la o societate de avocatură, pentru a asista la acest litigiu în instanţele internaţionale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite