Se apropie ora X

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membrii AIE
Membrii AIE

Actuala coaliție de guvernare se apropie cu paşi rapizi de disoluţie. Problema cea mare este ce va urma, se întreabă analiştii de la Expert-Grup.

Cum şi era de aşteptat, această toamnă politică este una fierbinte, în pofida vremii reci din afară. Totodată, această „încălzire" a vieţii politice interne se contrapune şi cu o conturare mai clară a unor trenduri externe; astfel, este extrem de interesant în ce va rezulta „sinergia" acestor evoluţii, se constată în ultimul număr al publicaţiei Realitatea Economică, editată de centrul Expert-Grup.

În opinia experţilor, pe plan intern, actuala coaliție de guvernare se apropie cu paşi rapizi de disoluție. „Însă ce va urma? În mod ideal, ţara ar avea nevoie de o coaliţie largă, ce ar depăşi cercul vicios electoral şi ar fi capabilă să promoveze agenda de reforme. Mai mult decât atât, în perspectiva de scurtă durată, o asemenea coaliţiei ar putea mult mai uşor să realizeze politica fiscală şi bugetară nepopulară, dar şi să „supravieţuiască iarna tarifelor mari". În altfel de situaţie, partidele din afară coaliţiei ar „utiliza" perioada de până la alegerile anticipate în scopuri electorale. Însă, istoria recentă lasă puţin loc pentru scenarii ideale pentru Moldova ...", constată analiştii de la Expert-Grup.

Pe plan extern, avem în continuare de a face cu o ecuație cu două poluri de atracție, UE şi Rusia. Astfel pe direcţia vestică, Moldova rămâne „o istorie de succes", oarecum ştirbită de reformele incerte în interior, cât şi de încărcarea agendei UE cu alte subiecte. În acelaşi timp „pe plan estic, anunţarea candidaturii lui Vladimir Putin pentru alegerile prezidenţiale din Rusia şi lansarea concepţiei de Uniunea Euroasitică (UEA) denotă o politică şi mai asertivă a Rusiei faţă de ţările din fosta URSS în timpul apropiat".

În perspectiva de scurtă durată este foarte probabil că UEA să fie o opţiune atractivă. Teoretic, aceasta ar asigura acces la resurse energetice mai ieftine (ţinând cont de perspectivele de majorare a tarifelor) şi ar garanta accesul nestingherit la piaţa de desfacere din această Uniune (ţinând cont de ponderea pieţei ruse în exporturile moldoveneşti, circa 27% din total). Însă, toate acestea nu oferă o cale spre modernizare pentru Moldova, inclusiv prin adoptarea acquis-ului în multe domenii cruciale, precum competiţia, liberalizarea pieţelor interne, etc. Până la urmă, chiar şi Rusia caută suportul Occidentului pentru a-şi moderniza economia. Și aici nici nu vorbim de angajamentele asumate de Republica Moldova faţă de UE, OMC, etc., şi de faptul că relaţiile între membrii actuali ai Uniunii Vamale nu sunt întotdeauna senine, iar politicile vamale ruse rămân numitorul comun pentru acordurile unionale. Evident, Moldova rămâne profund ancorată pe pârtia de integrare europeană, însă optica asupra lucrurilor în viitor va depinde mult şi de modul de soluţionare a crizei datoriilor suverane în UE, dar şi de stabilitatea politică în Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite