SCUMPIRI Din octombrie vom avea un nou tarif la gaze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Energia termică se va scumpi cu cel puțin 10%
Energia termică se va scumpi cu cel puțin 10%

Victor Parlicov, directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), a declarat că în cel mult zece zile va fi ajustat tariful la metan pentru consumatori.

„Există rezerve şi la sigur că nu va fi satisfăcută pe deplin solicitarea Moldovagaz de majorarea tariful cu circa 28,8%", a spus Parlicov.

De cealaltă partea, administraţia companiei susţine că tergiversarea adoptării unui nou tarif poate lăsa Moldova fără gaze în prag de iarnă sau ar putea duce la intrarea în faliment a distribuitorului.

SCUMPIRI ÎN LANŢ

Alexandru Gusev, preşedintele Moldovagaz, insistă asupra unei ajustări de 28,76%. În caz contrar, susţine acesta, compania nu va fi în stare să plătească pentru livrările de gaz şi să mai ramburseze datoriile către Gazprom.

„Agenţia va trebui să ia o decizie raţională. Dacă în tarif nu vor fi incluse pierderile reale, atunci nu vom avea resursele necesare pentru a achita datoriile faţă de Gazprom", a declarat Alexandru Gusev.

În cazul în care solicitarea Moldovagaz va fi acceptată de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică populaţia şi mulţi agenţi economici ar urma să plătească de la 1 octombrie, un tarif de peste 7.000 de lei pentru o mie de metri cubi (cu TVA de 6%), iar CET-urile vor plăti cel mai puţin circa 5.700 de lei pentru o mie de metri cubi. Ca urmare a acestei majorări, inevitabil, se va scumpi şi energia termică, cu cel puţin 10%, în timp ce curentul va creşte cu circa 5%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite