Ruşii de la Mechel au scos la vânzare toate activele din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorul rus de oţel Mechel a scos la vânzare 14 întreprinderi deţinute în mai multe state din Europa de Est, inclusiv patru uzine din România. Motivul este nevoia de bani pentru a putea plăti o parte din datoriile de peste nouă miliarde de dolari, anunţă kommersant.ru.

Potrivit presei din Rusia grupul rusesc Mechel speră să obţină din vânzarea activelor expuse la vânzare între 2,5 şi 3,3 miliarde de dolari.
Pentru patru uzine deţinute în România cei de la Mechel cer un preţ de doar 150 de milioane de dolari. Astfel pentru combinatul Câmpia Turzii cer 33 de milioane de dolari, pentru Mechel Târgovişte 46 de milioane de dolari, pentru Ductil Steel 39 de milioane de dolari şi pentru Laminorul Brăila 32 de milioane de dolari.

Potrivit experţilor ruşi, preţul mic pentru activele din România şi alte state din regiune se datorează rezultatelor economice proaste şi faptului că acestea generează doar pierderi.

Astfel, nici una dintre societăţile din România scoase la vânzare nu o duce bine. Spre exemplu, la Mechel Târgovişte şi Mechel Reparaţii Târgovişte sunt 2.156 de salariaţi. Anul acesta au fost concediaţi 200. La Mechel Câmpia Turzii sunt acum circa 1.000 de angajaţi. Au fost concediaţi 800 în această vară şi se mai anunţă 800 de disponibilizări zilele acestea. Vor mai rămâne doar paznicii.

Ductil Steel Buzău are 1.362 de angajati. În luna iunie au avut loc concedieri colective, fiind trimişi acasă 135 de angajaţi. Ductil Steel Oţelu Roşu are 500 de angajaţi, iar Laminorul Brăila, 525 de muncitori. De la ultimul au fost disponibilizaţi anul acesta nu mai puţin de 164 de muncitori.

Directorul financiar al Mechel, Stanislav Ploschenko, a declarat în luna mai, într-un interviu pentru Bloomberg, că profitabilitatea scăzută a combinatelor siderurgice deţinute de Mechel în România le face candidate pentru o posibilă vânzare, adăugând însă că nu poate confirma vânzarea acestor operaţiuni.

Grupul rus a intrat pe piaţa românească în 2002 şi deţine combinatele Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte, Ductil Steel Oţelu Roşu, Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Reparaţii Târgovişte.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite