Republica Moldova este prima țară la contrabandă cu ţigări în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu întocmit de o companie românească arată că Republica Moldova este principalul furnizor de ţigări contrafăcute pentru piaţa de peste Prut. La nivelul anului trecut, ţara noastră a asigurat aproape o treime din ţigaretele care s-au vândut la negru în România

Studiul întocmit de compania românească Novel Reasearch privind piaţa ţigărilor de contrabandă de peste Prut arată că, anul trecut, cea mai multă marfă, 31,7%, a fost asigurată de Republica Moldova. Mai exact, din cele circa nouă miliarde de ţigarete comercializate ilegal în România, nu mai puţin de trei miliarde sunt cu timbre moldoveneşti.

UCRAINA, PE LOCUL II
Statisticile arată că Republica Moldova a crescut semnificativ la capitolul contrabandă în ultimii trei ani. Comparativ, în 2009, ţigările cu timbru moldovenesc care au ajuns ilegal peste Prut au reprezentat doar 23,5% din marfa de contrabandă de profil. În 2008, procentul a fost de 19,8%. Mai mult, dacă până în 2009 lider la ţigări contrafăcute erau magazinele de tip Duty-free şi Ucraina, Moldova a reuşit anul trecut să le surclaseze.
Pe următoarele locuri la capitolul „aprovizionare" cu ţigări de contrabandă a ţării vecine sunt: Ucraina (24,9%), magazinele Duty-free (20,8%), Serbia (12%), Rusia (2,5%) şi alte surse (8,1%).

„SUNT CONTRAFĂCUTE
CHIAR ÎN ROMÂNIA"

Acelaşi studiu întocmit la comanda a doi dintre cei mai importanţi producători de ţigări din lume, British American Tobacco şi Japan Tobacco International (JTI), face referire şi la plasarea geografică a ţigaretelor cu timbru moldovenesc peste Prut.
Astfel, mai bine de jumătate din ţigările de contrabandă vândute în Nord-estul şi Sud-estul României au timbre moldoveneşti. Reprezentanţii Serviciului Vamal al Republicii Moldova susţin însă că cifrele prezentate de Novel Research nu demonstrează şi că ţigările cu timbre basarabene sunt produse în această ţară.
„Ţigările moldoveneşti sunt contrafăcute chiar în România, în mare parte. Doar timbrele sau ambalajele folosite sunt cu inscripţii moldoveneşti. De aceea şi apărem ca prima ţară în acest top", a declarat Ion Magu, purtătorul de cuvânt al Serviciului Vamal.
Studiul întocmit de compania românească mai prezintă şi date referitoare la stimulii care au dus la creşterea contrabandei cu ţigări. Principala cauză este diferenţa mare de accize la ţigări impuse în Republica Moldova faţă de România. Acest lucru se reflectă direct asupra preţului la ţigări.

DE NOUĂ ORI
MAI SCUMPE PESTE PRUT

Studiul arată că un pachet de ţigări „Plugarul" costă oficial în Republica Moldova circa 0,15 euro, iar în România se vinde de nouă ori mai scump, cu 1,33 euro. „Plugarul", marcă produsă la Tutun-CTC, este de altfel şi în topul celor mai căutate tipuri de ţigări comercializate pe piaţa neagră din România. Oficialii companiei Japan Tobacco International susţin că suma de bani pierdută de statul român de pe urma comercializării ilegale a ţigărilor, în 2010, se ridică la 800 de milioane de euro.
„La începutul anului trecut, cota ţigărilor de contrabandă din România ajunsese la 36,2% din totalul celor vândute. Cifra a mai scăzut până la finele anului, ajungând la un procent de 22,8%, în luna noiembrie. Chiar şi aşa, contrabanda este la cote ridicate şi ne afectează afacerile şi bugetul statului", este de părere Gilda Lazăr, director în cadrul JTI România.
Statisticile arată că cele mai „fierbinţi" puncte vamale prin care se înregistrează marile cazuri de contrabandă cu ţigări spre România sunt Albiţa, Galaţi-Giurgiuleşti şi Sculeni. Prin toate aceste locuri, ţigările provin din Republica Moldova, dar şi Ucraina. ;

„Plugarul",
made in România

Printre cele mai importante scandaluri cu ţigări de marcă din Moldova, produse ilegal în România, a fost cazul din localitatea Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa.
În martie 2010, oamenii legii au descoperit aici o fabrică ilegală de ţigarete, improvizată într-o fostă fermă de animale.
S-au descoperit peste un milion de timbre de acciz din Republica Moldova, 34 de tone de tutun şi mai multe utilaje. Aici se contrafăceau ţigări marca „Plugarul".
Un alt caz spectaculos a fost depistat în august anul trecut. Într-o fabrică clandestină din localitatea românească Oneşti (Bacău) s-au găsit probe care au demonstrat că aici s-au ambalat peste o mie de tone de tutun. Timbrele pentru pachete purtau sigla Moldovei şi erau contrafăcute tot la Oneşti. ;

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite