Republica Moldova îşi întăreşte securitatea energetică pe banii UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Interconectarea reţelelor electrice ale Moldovei cu cele europene este tărăgănată din lipsă de finanţe. Situaţia se poate schimba radical în acest an, dacă guvernanţii vor exploata conjunctura externă favorabilă.

Interconectarea cu sistemul energetic al UE este una din obligaţiile pe care Moldova şi le-a asumat odată cu aderarea la Comunitatea Energetică. Ion Muntean, expert la IDIS „Viitorul", susţine că este necesar să fie revizuită Strategia energetică a ţării.
„Aceasta prevede realizarea mai multor proiecte, dar din fonduri internaţionale. Banii nu au venit, astfel că totul a rămas doar pe hârtie", spune Ion Muntean. Potrivit expertului, pentru asigurarea securităţii energetice este necesar accesul la alte surse de gaz, iar acest lucru depinde de posibilitatea de conectare la reţeaua de transportare a gazelor a României.
„Este important ca reţeaua de gazoducte din Moldova să fie interconectată cu reţeaua din România printr-o altă interconexiune decât traseul de tranzit spre Balcani al Gazprom", afirmă Ion Muntean. Acesta mai spune că, un astfel de rol ar putea avea gazoductul Ungheni-Iaşi, care ar putea fi construit în 2012, în condiţiile în care UE a aprobat fonduri de circa 12 milioane de euro din necesarul de 20 milioane.

PROIECTE DE ALTERNATIVĂ
În raportul „Cum am folosit fereastra de oportunitate?", Centrul Român de Politici Europene (CRPE) constată că proiectul, iniţiat încă în anul 1996, are acum şansa de a fi realizat, datorită fondurilor europene. Experţii de la CRPE consideră că un gazoduct cu circulaţie în ambele sensuri ar fi o alternativă în asigurarea cu gaze a Moldovei, chiar dacă proiectul ridică semne de întrebare în privinţa eficienţei comerciale.
Şi iniţiativele de interconectare a sistemelor energetice din Moldova şi România sunt în întârziere, ca urmare a unor implicaţii politice şi lipsei de bani, susţin experţii români. Aşa s-a întâmplat cu linia electrică de 110 kV Fălciu-Goteşti, care urma să fie construită în 2009, dar, din cauză că guvernarea comunistă a sistat lucrările, ar putea fi finalizată abia în acest an. ;

Avem strategie doar pe hârtie

Conform Strategiei energetice a Republicii Moldova, care prevede acţiuni până în 2020, în anii 2007-2010 urmau să fie construite mai multe reţele electrice: Linia Electrică Aeriană (LEA) 110 kV Fălciu-Goteşti, LEA 330 kV (a doua linie) Novodnestrovsk-Bălţi şi LEA 400 kV Bălţi-Suceava. Pentru asta ţara noastră urma să obţină de la BERD fonduri de circa 46 milioane de euro. Totodată, până în anul 2010 urma să fie majorată capacitatea centralei electrice CET-1 din Chişinău cu 24 MW. Niciun proiect nu a fost realizat din lipsa resurselor financiare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite