Război pe piaţa asigurărilor din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhiva Adevărul
Arhiva Adevărul

Compania Asito, despre care se spune că este controlată de prim-vicepreşedintele Parlamentului Vlad Plahotniuc nu poate recupera circa un milion de euro de la altă firmă.

Un nou scandal pe piaţa asigurărilor din Republica Moldova. A doua ca mărime companie de asigurări acuză o firmă mai mică (care avea contract de intermediar), că ar fi vândut poliţă de asigurare Cartea Verde, fără a înştiinţa partenerul de afaceri.

Potrivit unei informaţii difuzate de compania Asito, cu jumătate de an în urmă, în Italia, un automobil condus de un şofer în stare de ebrietate, cetăţean al Republicii Moldova, a ieșit pe contrasens și s-a izbit violent într-un autoturism în care se afla o femeie și doi copii. Toţi pasagerii implicaţi în accident au supraveţuit ca prin minune datorită sistemului de protecţie.

"Instanța de judecată a stabilit că prejudiciile provocate de concetățeanul nostru se ridică la un milion de euro. Drept rezultat, autorul accidentului a apelat la compania de asigurări de la care a cumpărat polița de asigurare a vehiculului Cartea Verde, pentru a-și încasa suma. De obicei, valoarea prejudiciului în urma unui accident rutier pe care o acoperă o companie de asigurări constituie zeci de mii de euro. Rareori, plățile se ridică la sute de mii de euro. Însă, şoferul vinovat şi-a procurat Cartea Verde nu la Asito, ci la o firmă intermediară, care nu a indicat în rapoartele sale către principalul partener de vânzare a poliței respective. În schimb, nu a întârziat să-și asigure afacerea la o altă companie de asigurări - Transelit. Oricât ar părea de straniu, dar suma reasigurării a constitui nici mai mult, nici mai puțin de 15 milioane de lei sau un milion de euro", se precizează în comunicatul Asito.

Totodată, administraţia Asito susţine că a solicitat companiei Transelit să returneze un milion de euro. Însă discuțiile nu au dat niciun rezultat.

Conflictul a ajuns în instanţe, iar cei de la Asito susţin că din cauza acestui conflict Republica Moldova riscă să fie exclusă din din sistemul de asigurări Cartea Verde.

Andrei Grib, juristul companiei Transelit susţine că informaţiile difuzate de Asito nu sunt veridice.

Cât despre riscul excluderii din sistemul de asigurări Cartea Verde, Pavel Caţer, şeful Biroului Internațional „Cartea Verde" din Republica Moldova spune că nu există un asemenea pericol.

Altfel spus Asito ar dezinforma opinia publică.

A doua companie de asigurări din Republica Moldova și-a schimbat acționarul majoritar

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite