RECORD Începând cu 1 octombrie 2011 populaţia ar putea plăti pentru gaz un tarif de peste 7.000 de lei pentru o mie de metri cubi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obligată de ANRE să revizuiască cererea anterioară, compania Moldovagaz a solicitat un tarif cu 28,76% mai mare decât cel în vigoare

Tarifele la metan ar putea creşte de la 1 octombrie într-o proporţie mult mai semnificativă, decât se aşteptau consumatorii. Astfel compania moldo-rusă Moldovagaz a solicitat ca tariful mediu să fie de 5.922 lei pentru o mie de metri cubi (fără TVA de 6%), sau cu circa 28,8% mai mare decât cel în vigoare.
Compania îşi argumentează solicitarea prin majorarea semnificativă a preţului de procurare a gazelor naturale. Astfel comparativ cu preţul de import inclus în tariful în vigoare, costul de import s-a majorat cu peste 31,5%.
Diferenţa de aproape trei puncte procentuale se datorează aprecierii leului faţă de dolari. Altfel spus leul tare ne salvează de la o scumpire şi mai mare.

În cazul în care solicitarea Moldovagaz va fi acceptată de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) populaţia şi mulţi agenţi economici ar urma să plătească de la 1 octombrie, un tarif de peste 7.000 de lei pentru o mie de metri cubi (cu TVA de 6%).
CET-urile vor plăti cel mai puţin, circa 5.700 de lei pentru o mie de metri cubi (cu TVA de 6%),

Ca urmare a acestei majorări, inevitabil se va scumpi şi energia termică, cu cel puţin 10%, în timp ce energia electrică cu circa 5%.

Luni, 19 septembrie, ANRE va organiza o şedinţă de audieri publice asupra proiectului de ajustare a tarifelor la gazele naturale prezentat de SA „Moldovagaz".

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite