Producătorii agricoli din Republica Moldova aşteaptă preţuri mai mari pentru cereale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile agricole nu se grăbesc să comercializeze cerealele din recolta nouă şi aşteaptă să crească preţul de cumpărare, anunţă specialiştii de la AGROinform.

Producătorii agricoli preferă să depoziteze decât să vândă recolta nouă de cereale. Aceasta chiar dacă toţi au nevoie acum de bani pentru a procura motorina, piese de schimb, etc. Mijloacele le pot obţine din comercializarea cerealelor recoltate.
Mai mult, nu a ramas mult timp până când agentii economici vor trebui sa achite si prima rata din impozitul funciar, dar şi alte alte impozite, precizează specialiştii de la AGROinform.

Potrivit specialiştilor, multe firme specializate în exportul de cereale, dar şi cumparători locali au anunţat că preţul de start pentru o tonă de rapiţă este de 7.000 de lei, inclusiv TVA, iar pentru orz este de 2.200 lei/tona. În anul 2010, preţul de start la orz a fost de 1.800 lei/tona. Deşi în anul 2011, preţul e mai mare, producătorii susţin că acesta nu acoperă acele scumpiri, ce s-au produs în anul curent. Preţul minim aşteptat de producătorii agricoli este de 2.400 lei pentru o tonă de orz. Cât despre preturile la grâu, apoi se vorbeşte de un preţ minim de 2.500 de lei.

Antterior Aliona Mandatii, preşedintele Asociaţiei Exportatorilor şi Importatorilor de Cereale a declarat că didicarea de la 1 iulie 2011 de către Rusia a embargoului la exportul de grâu a provocat o scădere cu circa 15% a preţului grâului pe piaţa Republicii Moldova, susţine

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite