Pierdem o linie electrică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liniile electrice de înaltă tensiune au devenit ținta unor escroci
Liniile electrice de înaltă tensiune au devenit ținta unor escroci

Autorităţile ucrainene ar putea scoate la mezat un segment de 70 de kilometri ai liniei electrice de tensiune înaltă de 400kV Centrala de la Cuciurgan-Vulcăneşti, care aparţine Moldtelectrica, dar se află pe teritoriul ţării vecine.

Motivul este o datorie de şase milioane de dolari pe care o pretinde firma ucraineană Energoalians de la întreprinderile Moldtranselectro şi Moldelectrica şi care s-ar fi format în anii 1999-2000.

Publicaţia ucraineană Kommentarii anunţă că Judecătoria adiministrativă de circumscripţie din Kiev a respins argumentele reprezentanţilor Ministerului Finanţelor de la Chişinău, potrivit cărora linia este de importanţă strategică pentru Republica Moldova şi nu poate fi parte a unui litigiu dintre doi agenţi economici. În consecinţă, instalaţia a rămas sub sechestru şi ar putea fi scoasă la vânzare.

60 de milioane de dolari este valoarea unei alte datorii pretinse de Energoalians de la întreprinderea Moldelectrica.

În opinia ziarului, ar fi interesat să pună sechestru asupra principalei linii de înaltă tensiune a Moldovei şi unul dintre cei mai bogaţi ucraineni, miliardarul Rinat Ahmetov. Motivul este foarte simplu: Ahmetov este proprietarul DTEK Power Trade, companie ce furnizează circa 25% din necesarul de energie electrică a Moldovei, iar prin arestul acestei linii electrice autorităţile de la Chişinău ar putea fi mai uşor obligate să accepte condiţiile de livrare (preţul şi termenii de achitare).

Vadim Ceban, şeful Direcţiei generale securitate şi eficienţă energetică din cadrul Ministerului Economiei, spune că decizia instanţei de la Kiev încă mai poate fi atacată şi că, în final, situaţia ar putea lua o turnură mai favorabilă pentru ţara noastră.

AUTORITĂŢILE DE LA CHIŞINĂU SUNT OPTIMISTE

„Arestarea celor 70 de kilometri de linie de înaltă tensiune ce trece prin regiunea Odesa este o acţiune cu caracter mai mult demonstrativ. Partea ucraineană nu poate şi nici nu are dreptul să întreprindă vreo acţiune ce ar periclita transportul de energie electrică în sudul Moldovei", susţine Ion Muntean, expert în securitate energetică.

Specialistul constată că nu e clar în ce mod s-au format aceste datorii şi că unele date permit să se facă presupunerea că acestea „s-ar fi acumulat intenţionat".

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite