Paragină şi interese în loc de piaţă modernă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe acest teren ar urma să se înalţe o piaţă agroalimentară modernă
Pe acest teren ar urma să se înalţe o piaţă agroalimentară modernă

Un proiect investiţional de 630 de milioane de lei ce prevede crearea unei pieţe agricole civilizate în Chişinău, pe un teren de 33 hectare, este blocat în Parlament. Ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, susţine că înfiinţarea Centrului Agroalimentar este tergiversată de forţe interesate să-şi menţină monopolul pe piaţă.

Proiectul privind înfiinţarea la marginea Capitalei a unei mega-pieţe de comercializare angro a produselor agricole, pe o suprafaţă de circa 33 de hectare, este blocat de aproape doi ani în Legislativ. Pentru ca acesta să fie realizat, deputaţii trebuie să aprobe ca această bucată de pământ, amplasată de-a lungul şoselii Balcani, în apropierea Universităţii Agrare, să fie scoasă din lista terenurilor agricole ce aparţin statului.

SCOS DE PE ORDINEA DE ZI

Săptămâna trecută, proiectul de lege urma să fie examinat în şedinţa plenară a Parlamentului, dar în ultimul moment a fost retras de pe ordinea de zi. „S-a negociat cu toate fracţiunile şi s-a ajuns la un consens că acesta să fie adoptat. Nu ştiu ce a intervenit, dar în ajunul şedinţei o fracţiune a anunţat că nu va susţine iniţiativa", a declarat revoltat Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA).
Oficialul a precizat că proiectul va fi realizat oricum, în pofida opoziţiei unor grupuri ce vor, potrivit ministrului, să menţină situaţia anormală de pe piaţă. „Fără crearea unei infrastructuri moderne de comercializare a producţiei agricole nu putem merge în Europa. Trebuie să terminăm cu vânzările primitive direct de la «taraba» de pe jos, de pe marginea drumului", a mai spus Bumacov.

TERENUL ESTE ÎN LITIGIU

Cei care s-au opus proiectului au fost reprezentanţii Partidului Liberal. Deputatul PL Valeriu Nemerenco afirmă însă că fracţiunea pe care o reprezintă nu are nimic împotriva creării unei pieţe agricole moderne în Capitală. „Am cerut doar ca documentul să fie retras până când nu se va rezolva în instanţă litigiul privind dreptul de proprietate asupra terenului", a precizat parlamentarul. Potrivit lui, Primăria comunei Ghidighici, din cadrul municipiului Chişinău ar deţine un document cadastral care ar confirma dreptul asupra celor 33 de hectare.
În acelaşi timp, şi Ministerul Agriculturii, în persoana întreprinderii Centrul Agroalimentar din Chişinău, deţine un titlu de proprietate asupra terenului. „În condiţiile în care ministerul şi primăria Ghidighici încearcă să rezolve problema în instanţă, credem că o decizie a Parlamentului în favoarea uneia dintre părţi ar însemna o imixtiune în treburile justiţiei", crede Nemerenco.

Conform proiectului, Centrul Agroalimentar din Chişinău ar urma să fie construit în trei etape, iar costurile totale sunt estimate la 630 de milioane de lei. Mega-piaţa ar trebui să fie dotată cu echipament şi utilaj necesar pentru depozitare şi păstrare, condiţionare, sortare şi ambalare a produselor agricole, astfel încât acestea să poată ajunge mai uşor în supermarkurile moldoveneşti, dar şi să fie exportate.

STATUL SE BAGĂ UNDE NU-I FIERBE OALA?

Valeriu Prohniţchi, directorul executiv al Centrului Expert-Grup, consideră că, în forma propusă, proiectul nu poate contribui la promovarea exporturilor de produse agricole, deoarece este conceput să servească piaţa internă. „Acesta reprezintă, mai degrabă, o intervenţie a statului într-un domeniu în care, după cum arată practica internaţională, actorii privaţi se descurcă mult mai eficient", este de părere expertul.
În schimb, Vasile Bumacov afirmă că toate statele europene au mers pe calea creării unor pieţe agricole civilizate şi Moldova ar trebui să le urmeze exemplul.

Teren acoperit de ciulini de zece ani

Decizia de creare a unei astfel de pieţe a fost adoptată de Guvern în august 2010. Dacă aveau să fie obţinute rapid toate aprobările, în primăvara anului 2012 urma să fie gata prima fază a proiectului, pe 7,5 hectare. Deocamdată, terenul aflat în extravilanul satului Ghidighici şi administrat de Staţiunea didactică a Universităţii Agrare este ocupat de ciulini. Potrivit unor surse, cei mai interesaţi de blocarea proiectului ar fi proprietarii celor 23 de pieţe agricole din Capitală, care ar avea cel mai mult de pierdut dacă ar apărea această mega-piaţă.
Ion Sula, şef de direcţie în cadrul Ministerului Agriculturii, susţine că din cauza tergiversărilor sunt îngheţate şi negocierile privind obţinerea unor linii de creditare în condiţii foarte avantajoase din partea finanţatorilor externi. Funcţionarul mai afirmă că terenul urmează să fie introdus în capitalul statutar al Centrului Agroalimentar din Chişinău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite