PRETENŢII Pentru ca să ne dea gaz mai ieftin, Gazprom ne cere să renunţăm la integrarea în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Semnarea unui nou contract de import a gazelor din Rusia se amână, ca urmare a cererilor Gazprom ca Moldova să nu accepte al Treilea Pachet Energetic al UE. Asta înseamnă că ţara noastră va continua să primească metan la preţuri mari, în conformitate cu prevederile din contractul vechi, semnat acum cinci ani.

De aproape o lună, negocierile privind semnarea unui nou contract de import a gazelor din Rusia bat pasul pe loc. Mai mult, în jurul acestora s-a aşternut o linişte suspectă, iar la apelurile noastre nu răspunde niciun oficial implicat în discuţiile cu gigantul rus al gazelor.

Surse din cadrul grupului de negociatori cu Gazprom susţin că, de fapt, discuţiile au fost practic sistate. Principalul motiv al acestui blocaj este faptul că gigantul rus, dar şi autorităţile de la Moscova, insistă ca Republica Moldova să renunţe la intenţia de a implementa cel de-al Treilea Pachet Energetic al UE, semnat de ţara noastră în octombrie.

Gazprom nu vrea să piardă statutul de monopolist

Ruşii s-au arătat extrem de iritaţi de faptul că în plin proces de negocieri privind un nou contract, Moldova s-a angajat să implementeze nişte reguli ce ar avea ca efect pierderea de către Gazprom a statutului de monopolist pe piaţa locală.

Aceleaşi surse spun că administraţia concernului rus ar fi cerut autorităţilor de la Chişinău o clarificare a situaţiei şi că abia după asta ar putea fie reluate negocierile. Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, a recunoscut în faţă presei că al Treilea Pachet Energetic al UE are deja impact asupra negocierilor moldo-ruse privind importul de gaze, fără a oferi detalii.
De notat că Gazprom şi conducerea Rusiei consideră că al Treilea Pachet Energetic este îndreptat anume contra furnizorului rus de gaze şi este o încercare a UE de a coborî preţul la gazele importate de UE şi de a schimba mecanismul existent de formare a preţurilor la gaze în funcţie de cel al petrolului. O eventuală acceptare a condiţiilor impuse de Gazprom poate pune cruce pe proiectele de integrare a Republicii Moldova în spaţiul energetic european şi la pierderea mai multor linii de creditare din partea structurilor europene. Totodată aceasta ar semnifica şi renunţarea la liberalizarea pieţei de energie şi gaze.

Preţul gazelor nu va scădea

Experţii cred că ţara noastră s-a pomenit într-o situaţie dificilă. „În aceste condiţii, va fi greu să obţinem un preţ bun, fără cedări majore faţă de Gazprom. Cazul Belarus arată că pentru a importa gaz ieftin ar trebui să ne reorientăm spre Răsărit", susţine economistul Alexandru Fală.
În opinia expertului, este foarte probabil ca şi în 2012 să primim gaze în baza vechiului acord, la un tarif mediu european, care va depinde de fluctuaţiile preţului petrolului la bursele internaţionale. „În viitor însă, dacă rămânem să plătim conform vechiului contract, cu siguranţă ne putem aştepta la noi scumpiri", afirmă economistul.

Menţinerea vechiului contract înseamnă şi pierderi financiare pentru ţara noastră de circa 100 de milioane de dolari. În prezent Moldova plăteşte 400 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz importat din Rusia. Autorităţile sperau ca, de la 1 ianuarie 2012, preţul să scadă cu circa 10%. În cazul unor cedări majore din partea ţării noastre, precum aderarea la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan reducerea ar putea depăşi şi 30%.
Belarus a obţinut o scădere apraope de două ori a preţului gazului rusesc până la 165 de dolari pentru o mie de metri cubi, după ce a acceptat ca gigantul gazier rus Gazprom să preia controlul total al societăţii belaruse Beltransgaz care asigură tranzitul gazului rusesc spre Europa.

Gazprom versus UE

Al Treilea Pachet Energetic a fost adoptat de UE în acest an şi prevede separarea producerii de distribuţia gazelor. Astfel, mai multe companii vor putea folosi reţelele, iar consumatorii ar avea o mai mare alegere. Conducerea Rusiei crede că documentul este îndreptat contra Gazprom şi că UE încearcă astfel să obţină schimbarea mecanismului existent de formare a preţurilor la metan în funcţie de cel al petrolului.

Ruşii ne cer CET-urile, căile ferate, Moldtelecom-ul, bază militară pentru un preţ mai mic la gaz

Negocierile cu Gazprom privind noul contract de import al gazelor bat pasul pe loc

Banca Naţională a Moldovei anticipează pentru primul trimestru al anului 2012 o creştere a preţului gazelor

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite