Proprietarii Băncii de Economii vor 150 de milioane de lei pentru acțiunile lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de acţionari vrea circa 150 de milioane de lei pentru pachetul de 11,4% scos la bursă. Firmele Intercontinent şi Euro-Nafta, care deţin 8,92% şi, respectiv, 2,42% din acţiunile Băncii de Economii (BEM), au decis să-şi scoată pachetele la licitaţie la Bursa de Valori.

Războiul dintre proprietarii Băncii de Economii continuă. Dovadă e faptul pentru 8 iunie a fost anunţată o nouă adunare generală extraordinară. Aceasta în timp ce de la începutul anului au mai fost convocate alte patru reuniuni de acest fel. Obosiţi de conflictul dintre acţionarul majoritar şi un grup de minoritari, proprietarii firmelor Intercontinent şi Euronafta, care au împreună 11,4% din activele BEM şi-au scos acţiunile la Bursa de Valori. Licitaţia urmează să aibă loc în perioada 14-25 mai.

Conform anunţului publicat de instituţie, sunt expuse spre vânzare în pachet unic 2.673.979 de acţiuni la preţul de 55 lei bucata, suma iniţială de tranzacţionare fiind de peste 147 de milioane de lei (circa 12,5 milioane de dolari).

Preţul cerut este de 11 ori mai mare decât costul nominal al unei acţiuni. Adică, valoarea estimativă a BEM este în prezent de circa 110 milioane de dolari. Proprietarii evită să spună ce i-a făcut să-şi scoată la vânzare acţiunile.

La mijloc ar putea fi mai mulţi factori, inclusiv scandalul iscat între acţionarul majoritar şi cei minoritari, susţine Sveatoslav Mihalache, analist financiar la Financial Brains.

„Luând în consideraţie faptul că preţul cerut pare destul de mare, cred că doar unul din actualii acţionari ai băncii poate fi tentat să procure cele 11,4% din acţiuni. Pentru cineva din afară va fi riscant, deoarece pachetul nu oferă suficiente pârghii pentru a influenţa procesul de gestionare a instituţiei financiare", a precizat expertul.

PACHETUL, DECISIV PENTRU A CONTROLA BANCA

De pachetul expus spre vânzare ar putea fi interesat statul, care are acum 56,13%, iar cu cele 11,4% ar putea avea peste două treimi din acţiunile BEM, ceea ce i-ar permite adoptarea majorităţii deciziilor la Adunarea Acţionarilor, fără a apela la minoritari.

Grupul de acţionari minoritari, care deţin în comun peste 28%, fără pachetul de 11,4% nu poate pretinde să participe la administrarea instituţiei financiare. Altfel spus, ar trebui să existe interes pentru acţiunile scoase la vânzare.

Avocatul Victor Berlinschi, care reprezintă interesele unui grup de acţionari minoritari la BEM, nu crede însă că cineva se va arăta interesat să procure acţiunile. „În condiţiile actuale când situaţia la Bancă este incertă, iar riscul ca investiţia să nu poată fi recuperată este mare, e puţin probabil ca cineva să facă un astfel de pas", a declarat Victor Berlinschi.

Tudor Copaci, directorul Agenţiei Proprietăţii Publice, spune că pentru ca statul să-şi extindă prezenţa în capitalul BEM, respectiv să procure acţiunile, e nevoie de o decizie a Guvernului şi, mai ales, de bani.

„O asemenea sumă nu a fost prevăzută în Bugetul de stat pentru o astfel de tranzacţie", a afirmat oficialul. În afară de stat şi Intercontinent, pachete importante din capitalul BEM mai deţin companiile Minerva şi Sisteme Informaţionale Integrate, cu câte 10%, iar patru firme din Rusia concentrează 18,45% din acţiuni.

Citeşte cele mai importante ştiri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite