O nouă ţeapă trasă sectorului energetic moldovenesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O încheiere a Judecătoriei Economice din oraşul Kiev prevede că o firmă ucraineană are dreptul să ceară în orice moment plata a 22,4 milioane de lei de la întreprinderile Termocom şi Infocom din Chişinău. Specialiştii spumn că cineva încearcă să „pescuiască" sume exorbitante în condiţiile incertitudinii ce domină în jurul furnizorului de căldură din Capitală.

Startul dat de Guvern procesului de comasare a întreprinderilor termoenergetice din Capitală a coincis cu o nouă tentativă de a percepe sume enorme de la cel mai mare furnizor de căldură din Republica Moldova, dar şi de la întreprinderea Infocom, responsabilă de perfectarea facturilor.
La 31 ianuarie, la Termocom a venit textul unei sentinţe emise la 13 ianuarie de Judecătoria Economică din Kiev, prin care firmei Komstoroi din Ucraina i se transmite dreptul de a cere plata unor datorii de 22,42 milioane de lei. Suma a apărut ca din senin. Din încheierea emisă de instanţă aflăm că o altă firmă ucraineană, Energo-Invest, a cesionat la 7 septembrie 2010, către Komstoroi, dreptul de a pretinde de la Termocom şi Infocom o datorie formată până în 2005. Komstoroi a depus la 10 ianuarie, la instanţa din Kiev, cererea de a-i fi legalizate pretenţiile faţă de companiile moldoveneşti, iar peste trei zile magistraţii i-au dat câştig de cauză. Pentru ca pretenţiile să devină realitate, încheierea Judecătoriei Economice de la Kiev urmează a fi legalizată în Republica Moldova.
Ţinând cont de felul în care unele instanţe moldoveneşti examinează şi adoptă decizii pe astfel de cazuri, riscul ca firmele noastre să rămână fără cele 22,4 de milioane de lei este foarte mare.
Încheierea instanţei a alertat şi conducerea Termocom, iar Mihai Cernei, directorul întreprinderii, a plecat de urgenţă la Kiev pentru a clarifica situaţia. Vlad Coteţ, viceprimarul Chişinăului, a precizat că astăzi chestiunea respectivă va fi examinată de conducerea Capitalei.

BANII AU FOST PLĂTIŢI DEJA O DATĂ

În acelaşi timp, Mihai Cernei precizează într-o notă trimisă în adresa lui Dorin Chirtoacă, primarul general al Chişinăului, că „suma respectivă a fost încasată de la Termocom şi Infocom în favoarea Moldinconbank în baza unei hotărâri emise de o instanţă de judecată din Ucraina la 14 ianuarie 2005". Potrivit notei, în 2005 şi în 2012, dosarul a fost examinat de acelaşi judecător Domniceva I., ceea ce stârneşte suspiciuni mari. Mihai Cernei menţionează că Termocom elaborează un plan de acţiuni pentru a se proteja şi se arată îngrijorat de „efectele pe care le-ar putea produce eventuala încercare a companiei Komstoroi de a executa forţat decizia de încasare a sumei de 22,4 milioane de lei".
Ruslan Surugiu, expert în domeniul energetic şi ex-director al Termocom, ne-a declarat că anterior pretenţiile firmelor ucraineşti faţă de furnizorul de căldură din Chişinău au fost respinse de instanţele moldoveneşti. „Cineva încearcă să pescuiască sume enorme în apele tulburi provocate de proiectele de restructurare a sectorului", presupune expertul.

Comasarea, un pretext pentru acaparare

Guvernul a prelungit pentru încă jumătate de an termenul de restructurare a întreprinderii Termocom, aflată de mai bine de zece ani în procedură de faliment. De asemenea, autorităţile au început comasarea Termocom cu CET-1 şi CET-2. Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, spune că drept urmare întreprinderile vor fi modernizate şi vor scăpa de datorii. Proiectul este prezentat şi ca o soluţie pentru reducerea tarifelor la energia electrică şi termică.
Ruslan Surugiu, preşedintele Centrului de eficienţă energetică, nu crede însă că fuziunea celor trei companii ar putea rezolva problemele din sector. „În anii '90, oficialii au decis că e mai bine ca fostul complex termoenergetic al Capitalei să fie divizat în întreprinderi separate, pentru a putea atrage investiţii şi pentru a le face mai eficiente. Acum, se încearcă un proces invers. Care e rostul acestei reforme, dacă noua companie va rămâne plină de datorii şi se ştie că întreprinderile mari sunt mai puţin eficiente?", se întreabă expertul.
În plus, statul va atrage cu greu investiţii străine într-o astfel de structură. Comasarea ar putea fi mai degrabă un pretext pentru ca sectorul termoenergetic din Capitală să ajungă sub controlul unor structuri private din Moldova, opinează specialistul.

Administrator-fantomă

La 6 septembrie 2011, Curtea de Apel Economică Chişinău a decis că Laura Cuşnir/Ţurcan, şefa unei întreprinderi individuale din Bălţi, este noul administrator al societăţii pe acţiuni Termocom. De atunci şi până în prezent, administratorul nu a participat la nicio şedinţă a conducerii Termocom. Mai mult, femeia nu răspunde la telefon, spun autorităţile Capitalei. Motivul invocat este boala. În acelaşi timp, administratorul are drept de semnătură, iar specialiştii nu exclud că aceasta ar putea semna documente financiare şi astfel să lase întreprinderea fără bani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite