O bancă din Moldova a fost vândută în patru secunde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unibank, una dintre cele mai mici instituţii financiare din ţara noastră are, de vineri 17 august, acţionari noi. Toate acţiunile au fost tranzacţionate la Bursa de Valori a Moldovei, în 22 de pachete mai mici de cinci procente, pentru care s-au plătit peste 230 de milioane de lei, s-au circa 18,5 milioane de dolari.

Tranzacţie surpriză. Vineri la Bursa de valori a Moldovei au fost vândute 100% din acţiunile Unibank. Operaţiunea s-a desfăşurat în două etape. Iniţial a fost vândut un pachet mic de doar 0,1% pentru a stabili preţul de vânzare, acesta constituind 378,87 de lei pentru o acţiune, aproape dublu faţă de cel nominal de 200 de lei.
Ulterior în decurs de doar patru secunde au fost vândute restul acţiunilor, în 21 de pachete mai mici de cinci procente, pentru a se evita necesitatea de a obţine acordul Băncii Naţionale a Moldovei.

Suma plătită pentru toate acţiunile este de circa 230 de milioane de lei. Deocamdată nu se ştie cine sunt noii proprietari. 

Cine sunt stăpânii băncilor din Republica Moldova

Pănă la această tranzacţie, Unibank era deţinută oficial de grupul investiţional austriac Vienna Capital Partners, deşi toate adunările acţionarilor erau desfăşurate la Moscova. Până în anul 2007, Unibank a fost controlată de structuri din cadrul gigantului petrolier Lukoil din Rusia.

Unibank este una dintre cele mai mici bănci din Moldova. În prima jumătate a anului banca a înregistrat un profit de 14,8 milioane de lei.

În acest an instituţia a fost obiectul unui jaf. La începutul lunii mai, Alexandru Ghenov, şeful filialei Unibank din Ceadâr Lunga a sustras din bancă 3,8 milioane de lei, după care a dispărut cu mașina de serviciu.

Replica Unibank: „Şeful filialei a fugit cu 3,8 milioane de lei, folosind maşina de serviciu"

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite