Moscova va face tot posibilul ca să blocheze dezvoltarea producţiei de gaze în alte ţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bazinul Lublin se întinde din Polonia şi până în Republica Moldova
Bazinul Lublin se întinde din Polonia şi până în Republica Moldova

Specialiştii din Rusia sunt sceptici în privinţa realizării intenţiilor Ucrainei şi Republicii Moldova de a extrage gaz de şist din zăcămintele care s-ar afla în subsolul acestor ţări.

Anunţul potrivit căruia Ucraina a descoperit în regiunile limitrofe cu Republica Moldova importante zăcăminte de gaze de şist, a provocat interes şi în rândul specialiştilor de la Moscova. Aceştia se arată însă sceptici privind posibilitatea extragerii acestor gaze şi spun că Rusia ar putea pune şi piedici în cale realizării acestor intenţii.

Interesul Gazprom-ului

„Atât timp cât Rusia are gaz natural, conducerea ei va face tot posbilul ca să blocheze dezvoltarea producţiei de gaze în alte state", susţin experţii Maksim Logvinov şi Vladislav Jukovski, într-o analiză pentru portalul politkom.ru. Potrivit lor blocajul ar putea fi evitat doar în cazul în care „Gazprom, în calitate de reprezentant al intereselor elitei conducătoare de la Moscova, va avea un pachet de control în asemenea proiecte".

Manipulare sau realitate

Specialiştii ruşi mai afirmă că în spatele declaraţiilor făcute de conducerea Ucrainei privind dezvoltarea extracţiei de gaze de şist şi atragerea în acest proiect şi a Moldovei stă de fapt administraţia de la Washington.
„La ora actuală, nici Ucraina, nici Polonia, nici Ungaria nu deţin de o bază tehnologică şi de producţie necesară pentru a dezvolta extracţia de gaze de şist", constată Maksim Logvinov şi Vladislav Jukovski. Concluzia lor este că de fapt totul este o manipulare de proporţii.
Recent, ministrul ucrainean al Energeticii şi Industriei Cărbunelui, Iuri Boiko a declarat în cadrul unei întrevederi cu vicepremierul Valeriu Lazăr, că Ucraina a descoperit în regiunile limitrofe cu Republica Moldova importante zăcăminte de gaze de şist, care ar putea să se extindă şi pe teritoriul ţării noastre. Mai mult, autorităţile de la Kiev s-au arătat dispuse să pună la dispoziţie Republicii Moldova informaţii şi expertiză în domeniul extragerii gazului de şist.
Savanţii molodoveni nu exclud existenţa unor asemenea zăcăminte, dar susţin că pentru a le găsi şi mai ales de a le scoate la suprafaţă e nevoie de sume enorme.

Un studiu al Energy Information Administration din SUA arată că nordul Republicii Moldova se află la periferia importantului zăcământ de gaze de şist Lublin, care se întinde de la hotarul de est al Poloniei, şi cuprinde practic tot vestul Ucrainei. EIA a estimat rezervele de gaz de şist ale Ucrainei la peste 1,5 trilioane de metri cubi, care, dacă ar fi extrase, i-ar fi suficiente ţării vecine pentru circa 25 de ani, la un consum mediu anual comparabil cu cel actual.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite