Moldoveanul care a contribuit la ascensiunea celui mai bogat om din Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Balaescul a fost coleg de facultate cu Viktor Vekselberg
Vladimir Balaescul a fost coleg de facultate cu Viktor Vekselberg

Miliardarul rus Viktor Vekselberg a fost propulsat pe primul loc al topului celor mai bogaţi ruşi de acordul prin care grupul de petrol şi gaze naturale Rosneft, controlat de stat, preia pentru 54,8 miliarde de dolari partici­paţia avută de British Petroleum la producă­torul de petrol TNK-BP, la care mil­i­ar­darul deţine acţiuni prin consorţiul AAR.

O mutare spectaculoasă pe tabla de şah a imensului sector energetic rus aduce începând cu această săptămână titlul de cel mai bogat om din Rusia lui Viktor Vekselberg, un inginer care a pus bazele unui conglomerat industrial cu afaceri în sectorul chimic, petrolier, al mineritului, construc­ţiilor, telecomunicaţiilor şi nano­tehnologiei. Cu o avere de 18 mi­liarde dolari, Vekselberg l-a detro­nat pe magnatul rus Alisher Us­manov, cunoscut mai ales pentru că este un acţionar important la clubul britanic de fotbal Arsenal.

Printre persoanele apropiate de Vekselberg, se numără şi un moldovean. Este vorba de Vladimir Balaescul, originar din Cahul. Potrivit portalului rus marker.ru, Vekselberg şi Balaescul au studiat împreună la Institutul de Inginerie şi Transporturi din Mos­cova.

În anul 1990, Vekselberg, Balaescul şi alţi oameni de afaceri au fondat compania Renova, care la începutul mileniului III controla compania SUAL-Holding, al doilea producător de aluminiu din Rusia, încorpo­rată mai târziu în compania RUSAL, cel mai mare producător de aluminiu din lume.

Potrivit Kommersant, Vladimir Balaescul, care a lucrat în epoca sovietică în structurile de forţă, asigura protecţia, dar şi legăturile companiei cu autorităţile de stat.

În anul 1997, Vekselberg a preluat controlul Tyumen Oil (TNK), una dintre cele mai mari companii de petrol şi gaze naturale din Rusia şi a dezvoltat parte­neriatul cu British Petroleum.

Vladimir Balaescul a apărut în vizorul presei în anul 2004, când a fost inclus în topul celor mai bogaţi ruşi, alcătuit de revista Finans cu o avere estimată la 2,2 miliarde de dolari. Vladimir Balaescul, era atunci unul din membrii consiliului director al Companiei "SUAL-Holding", şi figura alături de Vekselberg în calitate de coproprietar al holdingului Access/Renova, proprietarul SUAL-Holding.
Forbes estima averea lui Balaescul la doar 840 de milioane de de dolari.

În anul 2005 cei doi au părăsit grupul SUAL şi de atunci Vladimir Balaescul nu a mai apărut în nici-un top al miliardarilor ruşi, dar potrivit presei de la Moscova s-ar afla mai mult la Londra, a doua capitală a businessului rusesc.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite