Milionarul român Vîntu trimis în judecată pentru spălare de bani prin firme din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vântu a primit şase luni de închisoare cu executare
Vântu a primit şase luni de închisoare cu executare

Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, Octavian Ţurcan, foştii directori ai Petromservice Gheorghe Şupeală şi Zizi Anagnostopol au fost trimişi în judecată pentru spălare de bani şi delapidarea companiei, prejudiciul produs fiind de peste 83,5 milioane de euro.

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din România au dispus trimiterea în judecată a lui Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, Octavian Ţurcan, Sorin Mihai, Ioan Bohâlţeanu, Bogdan Radu Negrutzi, Gheorghe Şupeală, Raichovich Graziano Rino, Zizi Anagnastopol, Mihai Viorel Râmboacă, Răzvan Florin Râmboacă şi Daniela Lăcrămioara Braşoveanu, pe care îi acuză de spălare a banilor şi delapidare, prejudiciu produs SC Petromservice SA fiind de 83,5 milioane de euro, potrivit expertizei contabile întocmite în cauză.

Potrivit probelor administrate de procurori, în perioada 2008 - 2009, compania Petromservice a încheiat mai multe contracte prin care societatea a achiziţionat acţiuni cotate la bursă emise de şapte societăţi din Republica Moldova, la un preţ de aproximativ nouă ori mai mare decât valoarea la care aceste acţiuni erau tranzacţionate în aceeaşi perioadă la Bursa de Valori a Moldovei.

"Scopul urmărit prin aceste tranzacţii a fost ca sumele să ajungă în patrimoniul inculpaţilor Vîntu Sorin Ovidiu şi Ţurcan Octavian", arată procurorii Parchetului instanţei supreme.

Astfel, pentru 55% de acţiuni la Investprivatbank afaceriştii au achitat în total 45 de milioane de euro, în timp ce valoarea reală de piaţă a pachetului era de numai 6,23 milioane de euro. Banii transferaţi, după ce au fost trecuţi prin alte câteva firme offshore ale imperiului Vîntu, ajung din nou în conturile Demera Investments Limited.

Află cum milionarul Sorin Ovidiu Vîntu şi-a spălat banii în Republica Moldova

Diferenţa de 38,77 milioane de euro constituie prejudiul provocat Petromservice (PSV Company) de către autorii operaţiunilor. În iunie 2009, Investprivatbank a intrat în faliment, iar Vîntu, prin intermediul a şase firme, a încercat să obţină în instanţă 50 de milioane de euro în calitate de despăgubiri de la Republica Moldova.

Spălarea de bani s-a făcut şi prin şase societăţi pe acţiuni din ţara noastră, unele cu capital de stat. E vorba de Magistrala şi Conmec din Bălţi, Agat, Semnal şi Mezon din Chişinău, precum şi Fabrica de Conserve din Coşniţa. Schema era aceeaşi. Se procurau pachete de acţiuni la aceste întreprinderi la preţ de zeci de ori mai mare decât cel real, iar banii, după ce treceau prin conturile mai multor firme, se întorceau curaţi în cele ale firmei Demera din băncile cipriote. În total, prin cele şase întreprinderi au trecut în anii 2008-2009 48,84 milioane de euro, iar prejudiciul calculat de anchetatori este de 44,4 milioane de euro.

Omul de afaceri moldovean Octavian Ţurcan este acuzat de spălare de bani şi delapidare

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite