Milionari restanţieri la bugetul Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fiscul a adunat dosare privind datoriile a sute de firme FOTO: ADEVARUL
Fiscul a adunat dosare privind datoriile a sute de firme FOTO: ADEVARUL

În încercarea de a recupera datorii de 322 de milioane de lei, Inspectoratul Fiscal Principal de Stat a făcut publică lista celor mai rău-platnice 145 de firme. Mai mulţi şefi de companii susţin că o bună parte din restanţe au fost „inventate" de controlori, deoarece n-au fost plătiţi pentru „servicii".

O „listă neagră" a 145 de firme ce au restanţe mai mari de 50.000 de lei la plăţile de bază la bugetul de stat a fost publicată pe site-ul Inspectoratului Fiscal Principal. Valoarea restanţelor acumulate de aceste companii reprezintă doar 22,4% din suma totală a datoriilor şi este de 72 de milioane de lei.
Potrivit unei informaţii oferite de Fisc, datoria totală este de 321,6 milioane de lei şi a fost acumulată începând cu anul 2007 şi până în luna mai 2011.

„LEGENDA" NOASTRĂ
A DAT FALIMENT

Printre companiile ce figurează în lista neagră se regăsesc mai multe care anterior au fost incluse de Fisc în categoria „fantomă" sau care deja şi-au vândut activele. Astfel, Atali-Com SRL din Durleşti figurează ca firmă-fantomă încă din anul 2007. Agenţii economici Nica-Impex SRL şi Meztatum SRL au acelaşi administrator şi fondator, dar lipsesc deja de pe adresele juridice indicate. Conform unor informaţii publicate pe Internet, firmele respective, doar anul trecut, au emis facturi fiscale în valoare de circa 30 de milioane de lei.
Mai cunoscută este compania Riscom Computers, care până nu demult a avut o reţea de magazine în Capitală, iar nouă ani în urmă lansa în producţie şi primul calculator moldovenesc sub marca „Legenda".

FISCUL, ACUZAT
DE ATAC ASUPRA FIRMELOR

Anul trecut, activele firmei au fost preluate de Diastil SRL, care face parte din imperiul economic şi financiar al lui Victor Şelin.
Unele firme contestă legalitatea pretenţiilor înaintate de Fisc. De exemplu, Mochiru SRL, care până-n 2009 a fost printre cei mai mari contribuabili la buget şi este distribuitor oficial în Republica Moldova al producţiei a unor companii cu renume precum Kyocera, Duplo, Surpass, Fonerange, Huawei şi altele. Victor Volcinschi, director al firmei Mochiru spune că existenţa unei datorii faţă de buget ar fi o invenţie a inspectorilor fiscali. „Nu avem nicio datorie faţă de buget! Cât despre cele şase milioane de lei, pretinse de Fisc, apoi noi în ultimii trei ani am câştigat toate procesele în instanţă şi am demonstrat că aceste cifre sunt inventate", ne-a declarat Victor Volcinschi.
Potrivit directorului, astfel se încearcă blocarea activităţii companiei. Or, până în prezent, conturile firmei rămân sechestrate, ceea ce creează mari impedimente.
Şi centrul comercial internaţional Chris, administrat de cunoscuta femeie de afaceri Eugenia Duca, figurează în „lista neagră" a Fiscului. Duca susţine că datoria de circa 450.000 de lei a fost pusă special „în cârca centrului Chris".
„Toate acţiunile autorităţilor nu sunt decât continuarea hărţuirii mele şi a familiei mele, a terorismului economico-politic început încă de pe timpul guvernării comuniste", s-a plâns femeia de afaceri. Veaceslav Ciobanu, preşedinte al Asociaţiei Contabililor şi Auditorilor Profesionişti din Republica Moldova (ACAP), spune că efectele alcătuirii şi publicării unor astfel de liste este limitat şi că Fiscul, dacă ar dori, ar recupera cu uşurinţă aceşti bani.

ADMINISTRARE "ŞCHIOAPĂ"

Acumularea unor restanţe de circa 322 de milioane de lei, după ce în 2007, în urma amnistiei fiscale au fost iertate datorii de miliarde de lei ale agenţilor economici faţă de bugetul de stat, este un semnal negativ, afirmă experţii. „Acest lucru vorbeşte clar despre faptul că situaţia economică este gravă, iar companiile au probleme financiare. Totodată, extinderea acestui fenomen arată că administrarea fiscală şchiopătează", susţine expertul Sergiu Puşcuţa, ex-director al Inspectoratului Fiscal de Stat. În opinia lui Puşcuţa, dacă datoriile au o tendinţă de creştere, apoi situaţia este destul de gravă.
La rândul său, economistul Viorel Dandara este convins că publicarea listei firmelor cu datorii ar putea avea efecte benefice. „Unii oameni de afaceri ar putea achita restanţele şi din sentimentul de ruşine, pentru a nu figura într-o asemenea listă", consideră economistul. În acelaşi timp, Sergiu Puşcuţa crede că din cauza unor astfel de liste unii agenţi economici pot pierde clienţii şi partenerii de afaceri, ba chiar şi contracte importante, ceea ce poate defavoriza recuperarea restanţelor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite