Miliardarul fără miliard: Cel mai bogat moldovean a împlinit 60 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscutul om de afaceri Anatol Stati împlineşte astăzi 60 de ani. S-a scris despre el că ar fi cel mai bogat om din Republica Moldova, dar o estimare bazată pe date confirmate lipseşte

Presa a scris în repetate rânduri că Anatol Stati ar fi cel mai bogat om din Republica Moldova. Despre averea lui circulă multe legende, care arată că s-ar situa între 500 de milioane şi două miliarde de dolari. O estimare în stilul Forbes nu a fost însă efectuată niciodată. Cea mai documentată a fost făcută în vara anului 2010 de ziarul ucrainean „Delo", care a evaluat averea lui Anatol Stati la 500 de milioane de dolari.

Petrolul, principala sursă de îmbogăţire

A intrat în afaceri în anii 1992-1993, înfiinţând compania Ascom, care acum este un conglomerat internaţional. Deşi au o structură diversificată, afacerile lui Anatol Stati se învârt, în special, în jurul extracţiei de petrol şi se extind pe câteva continente în mai multe state: România, Uzbekistan, Kazahstan, Rusia, Irak, Sudan, Ucraina, Cehia, Bulgaria, Emiratele Arabe Unite, Turkmenistan, Kenya, SUA etc.

În anul 1995 dă prima lovitură, semnând un contract avantajos cu Turkmenistanul pentru exploatarea unor zăcăminte de petrol şi gaze. În anul 1999 îşi mută afacerile în Kazahstan, unde, prin intermediul companiei Tristan Oil, administrează două zăcăminte declarate de sovietici ca fiind fără perspectivă. Pentru dezvoltarea afacerii a atras bani de pe pieţele occidentale, iar acţiunile compania Tristan Oil au ajuns să fie listate la bursa Euro MTF din Luxembourg.

În anii 2008-2009 apar probleme în relaţia cu autorităţile kazahe, care, pentru o serie de încălcări, au confiscat toate activele lui Antol Stati din Kazahstan, evaluate la peste un miliard de dolari. Omul de afaceri a dat în judecată statul kazah la Arbitrajul Internaţional din Stockholm pentru recuperarea pagubelor.

Confiscarea activelor din Kazahstan a afectat însă şi alte activităţi, ce depindeau de banii scoşi din petrol. Totodată, nu s-a reuşit descoperirea unor zăcăminte de petrol în perimetrele din Sudanul de sud unde s-au efectuat importante prospecţiuni.

Tranzacţie de sute de milioane în Irak

Ceva mai de succes au fost activităţile din Irak, unde compania Komet Grup, controlată tot de Anatol Stati, a găsit petrol în regiunea Kurdistan. Acum un an, compania a cedat 60% din zăcământul Barda Rash, contra unei sume de circa 420 de milioane de dolari.

Tranzacţia pare să fi fost un eşec, deoarece compania a pierdut controlul asupra unui zăcământ important, iar banii primiţi abia de au acoperit costurile.

În Republica Moldova familia Stati deţine afaceri în agricultură, imobiliare, construcţii, transport, asigurări etc. Anatol Stati apare foarte rar în presă, din care motive este dificil de verificat unele date, inclusiv cele referitoare la influenţa politică.

În anii 2007-2008 a intrat în conflict cu guvernarea comunistă, fiind nevoit să declare că îşi mută afacerile peste hotare. Feciorul său, Gabriel, a fost chiar arestat şi acuzat, în 2009, că ar fi unul dintre finanţatorii revoltei din 7 aprilie.

Nu sunt clare relaţiile omului de afaceri cu actuala guvernare, dar nu putem neglija faptul că doi vicepremieri, Iurie Leancă şi Eugen Carpov, dar şi ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Anatol Şalaru, au ocupat mulţi ani funcţii de manageri în cadrul companiilor lui Anatol Stati.

Anatol STATI
Preşedintele Ascom Grup
Vârstă: 60 de ani
Avere: 0,5-2,0 miliarde de dolari
Data şi locul naşterii: 25 octombrie 1952, satul Balatina, raionul Glodeni
Specialitate: inginer-economist
Studii: Facultatea de Inginerie a Institutului Politehnic din Chişinău, doctor în ştiinţe economice
Stare civilă: căsătorit, doi copii
Merite: Ordinul bisericesc „Ştefan cel Mare"

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite