Mediul de afaceri din Moldova este mai prost ca în Belarus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republica Moldova a pierdut două poziţii în clasamentul Băncii Mondiale şi Corporaţiei Financiare Internaţionale privind mediul de afaceri Doing Business 2013 şi s-a situat pe locul 83 faţă de 81 anterior în clasamentul de 185 de ţări.

Experţii Băncii Mondiale menţionează o serie de schimbări în legislaţie care influenţează mediul de afaceri din ţara noastră. Astfel Republica Moldova a modificat legea privind societăţile pe acţiuni şi acum acţionarii se pot adresa în instanţa de judecată în cazul în care le sunt lezate interesele.

De asemenea experţii de la Banca Mondială mai constată că Republica Moldova a redus de la 15% la 6% cota impozitului pe dividende, iar impozitul de la sursă altul decât cel pentru dividende de la 15% la 12%. Totodată autorităţile au introdus o nouă taxă pentru micii antreprenori care reprezintă 3% din valoarea afacerilor.

Se menţionează că au existat anumite progrese în procedura de insolvabilitate printre care majorarea duratei de reorganizare a întreprinderii şi revizuirea procedurii de intrare în insolvenţă.

Republica Moldova stă cel mai bine la capitolul înregistrarea afacerilor şi ocupă locul 16 îbn lume. De asemenea stăm bine şi la executarea contractelor - locul 26 în topul Băncii Mondiale şi la contractarea creditelor - locul 40.
Ţara noastră este trasă în jos de accesul la electricitate, plata taxelor, obţinerea permiselor de construcţie şi rezolvarea insolvenţelor, categorii la care ocupă locuri în a doua jumătate a clasamentului.

Astfel la obţinerea autorizaţiilor de construcţie ne află pe locul 168 cu 26 de proceduri şi 291 de zile necesare pentru obţinerea acestora. La obţinerea accesului la electricitate ne situăm pe locul 161, cu şapte proceduri şi 140 de zile, iar costul a urcat la 578% din venitul mediu anual pe cap de locuitor.
Un loc la coadă (142) ocupăm şi la costurile pentru comerţul internaţional. Astfel costurile vamale pentru exportul unui container cu marfă se ridică la 1.545 dolari, iar cele de import la 1.870 de dolari.

O comparaţie cu o parte din ţările din regiune arată că Republica Moldova a fost devansată de România care s-a clasat pe locul 72 în clasamentul Doing Business şi Belarus - 58, în timp ce s-a plasat înaintea Federaţiei Rusă căreia i-a revenit locul 112, iar Ucraina - 137.

Clasamentul în Europa Centrală şi de Est:

* Estonia (21)
* Macedonia (23)
* Letonia (25)
* Lituania (27)
* Slovenia (35)
* Slovacia (46)
* Ungaria (54)
* Polonia (55)
* Belarus (58)
* Cehia (65)
* Bulgaria (66)
* Turcia (71)
* România (72)
* Grecia (78)
* Moldova (83)
* Croaţia (84)
* Albania (85)
* Serbia (86)
* Ucraina (137)

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite