Maşini agricole de sute de mii de euro la Moldagroteh

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un vehicul multifuncţional pentru viţa de vie poate să ajungă şi la 500.000 de euro
Un vehicul multifuncţional pentru viţa de vie poate să ajungă şi la 500.000 de euro

Combinele cu GPS, tractoarele și utilaje multifuncționale pentru vie sunt vedetele târgului agricol ce s-a deschis ieri la Moldexpo. Puțini fermieri, însă, și le pot permite

Cele mai noi tehnologii şi maşini agricole disponibile în Moldova pot fi găsite până sâmbătă la Moldexpo, în cadrul expoziţiei Moldagrotech. Cele mai moderne utilaje sunt, evident, şi cele mai scumpe. Încă de la intrare, atenţia îţi este atrasă de o combină pentru recoltarea cerealelor. „În configuraţia actuală, combina ridică tulpina porumbului, o taie şi separă ştiuletele. Operaţiunea poate fi făcută manual sau automat, din joystick. Are indicatori de pierdere şi de consum", ne prezintă unul dintre dealeri colosul mecanic, arătându-ne manşa cu multe butoane de lângă volan.

Combină cu GPS

În dotarea standard a combinei mai intră şi dispozitivul GPS, care-ţi afişează pe un ecran tactil harta câmpului pe care te afli şi ce suprafaţă mai ai de lucrat. Totul pentru 216.000 de euro.
Ceva mai departe, după rândurile de tractoare care ajung chiar şi la 100.000 de euro, un alt expozant îşi laudă utilajul destinat cultivării viţei de vie. „Plantează, curăţă lăstarii, stropeşte până la şase rânduri de vie deodată şi recoltează. E singura combină de acest gen din ţară. E special fabricată să lucreze în pantă. Poate fi folosită şi pentru măsline", afirmă Octavian Ciobanu, vânzătorul maşinii. Preţul este, însă, pe măsură. „Costă între 180.000 şi 500.000 de euro, în funcţie de dotări. Deocamdată, nimeni nu s-a arătat interesat să o cumpere, dar o dăm şi în chirie, cu 250 de euro pe hectar", precizează el.

AR CUMPĂRA DOAR PE CREDIT

Vizitatorii vin, se uită şi merg mai departe, descurajaţi de preţurile foarte mari afişate de comercianţi. „Este tehnică foarte bună aici, dar nu poţi să cumperi. Oferta e mai mare pentru cultivatorii de cereale. Pentru zootehnie, n-am văzut încă nimic", spune Ion Băncilă, un crescător de păsări de pe lângă Chişinău. „Caut nişte utilaje pentru vie. Preţurile sunt mari, dar şi tehnologia e bună. Ca să pot cumpăra ceva de la acest târg am nevoie de un credit, cu perioada de rambursare între 5 şi 10 ani. Altfel nu-mi permit", susţine şi Serghei Gherghelej, proprietarul unui teren de opt hectare plantat cu viţă de vie, în raionul Căuşeni.
În paralel cu Moldagrotech, între 24 şi 27 octombrie, la Moldexpo se desfăşoară şi expoziţia Farmer, dedicată tehnologiilor agricole şi meşteşugurilor populare. Aici poţi găsi o gamă largă de fructe, legume, brânzeturi, miere, produse din carne, seminţe şi puieţi. Cele două expoziţii au adunat peste 300 de participanţi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite