Mai multă autonomie financiară pentru autorităţile locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul vrea să acorde mai multă autonomie financiară autorităţilor locale
Guvernul vrea să acorde mai multă autonomie financiară autorităţilor locale

Ministerul Finanţelor al Republicii Moldova a elaborat şi prezentat spre consultare un proiect de modificare şi completare a Legii privind finanţele publice şi a Codului fiscal, ce are ca scop consolidarea autonomiei financiare a administraţiei publice locale, potrivit moldpres.md

Potrivit autorilor, autonomia fiscală a administraţiei publice locale (APL) este limitată în ceea ce priveşte impozitele şi taxele locale. Ca urmare, acestea au un potenţial fiscal insuficient.

Totodată numeroasele înlesniri şi facilităţi stabilite prin lege erodează baza fiscală, iar sistemul existent de transferuri între administraţia publică centrală şi cele locale de diferite niveluri este ineficient şi descurajează efortul fiscal al autorităţilor locale, mai menţionează specialiştii de la Ministerul Finanţelor.

Autorii constată că există o dependenţă bugetară a fiecărui nivel al administraţiei publice faţă de cel superior.

Ministerul Finanţelor propune ca transferurile de echilibrare de la buget pentru administraţia publică locală să se facă separat, direct pe niveluri. Proiectul prevede revizuirea sistemului de partajare a veniturilor fiscale din impozitul pe venit în vederea stabilirii în legislaţie a unor cote fixe pentru administraţiile publice locale de nivelul întîi şi doi.

De asemenea, se preconizează revizuirea actualului sistem de colectare şi alocare a impozitelor partajate, în special, a impozitului pe venitul persoanelor fizice.

Perfecţionarea actualului sistem de finanţe publice locale se prevede a fi efectuat astfel încît să se asigure autonomia financiară a autorităţilor publice locale, cu menţinerea disciplinei financiare, maximizarea eficienţei şi asigurarea echităţii în alocarea resurselor.

Ministerul Finanţelor mizează pe implementarea acestor măsuri "cât mai rapid cu putinţă, prin modificarea actualei Legi a finanţelor publice locale şi a Codului Fiscal, ceea ce ar permite ca în planificarea bugetului pe anul 2014, proces ce începe în trimestrul întîi al anului 2013, să fie folosite noile prevederi".

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite