Ion Sturza: Din 1999 în Republica Moldova nu a fost făcută nicio investiţie de succes de rezonanţă internaţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier al ţării noastre în anul 1999, susţine într-un interviu pentru postul de radio Europa Liberă că „băieţii deştepţi de la Chişinău" au blocat accesul investitorilor străini pe piaţă.

Potrivit lui Ion Sturza, Republica Moldova rămâne o destinaţie neatractivă pentru investitorii străini din cauza factorului administrativ, birocrat şi corupt.
„Orice mişcare, care nimereşte în radarul lor este ori subjugată, ori distrusă. Lipsa toată de respect şi de protecţie din partea legii. Totală, vreau să vă spun. Şi această incertitudine politică, care în mare măsură este artificială, această frenezie, că n-avem preşedinte şi totul e dramatic. Lucrurile astea contează foarte mult pentru investitorii străini, pe de o parte", susţine omul de afaceri în interviul pentru Europa Liberă.

„Băieţii deştepţi de la Chişinău au avut grijă să blocheze băncile străine"

În opinia fostului premier, „noi practic, cu mici excepţii, care vin încă din anii '90, nu avem exemple de succes în Republica Moldova. Şi vă dau trei exemple: un investitor străin face un test elementar şi întreabă: ce bănci străine aveţi voi în Moldova? Noi avem nişte surogate ale băncilor străine, pentru că băieţii deştepţi de la Chişinău au avut grijă să blocheze băncile străine. Şi cele care s-au strecurat, să le menţină practic pe punctul mai mult mort decât viu", menţionează Ion Sturza, unul dintre cei mai bogaţi moldoveni de la Chişinău.

Al doilea exemplu adus de ex-premier, este lipsa în Republica Moldova a unei reţele internaţionale de hoteluri precum Hilton, Marriot etc. „Şi nu încercaţi să spuneţi că Dedemanul, sau Jolly Allon sunt de referinţă, sau mai nou este Nobil Club... Pentru că, iarăşi, băieţii deştepţi de la Chişinău au avut grijă ca nici un lanţ internaţional să nu vină în ţară". Şi al treilea caz relevant menţionat de Ion Sturza este lipsa unor companii de aviaţie de nivel internaţional.

„Până ieri era Austrian Airlines, care eu personal le-am dat, cu semnătura mea licenţa în 99. A mai venit Taromul sau cine? Deci, băieţii deştepţi de la Chişinău au blocat investiţiile de succes. Puteţi să-mi spuneţi Lafarge-ul când a venit? Care este o referinţă în ţară. În '99. Sau Union Fenosa. Sau Suedzucker? Tot în '99, practic.", afirmă fostul premier.

Aducerea investitorilor internaţionali trebuie făcută chiar în detrimentul unor principii naţionaliste

Potrivit lui Ion Sturza după anul 1999 în Republica Moldova nu a venit nici investiţie de succes de rezonanţă internaţională, care ar fi reper pentru cineva. În opinia lui Ion Sturza aducerea unor importanţi investitori internaţionali trebuie făcută „chiar în detrimentul unor principii naţionaliste, locale. Pentru a crea exemple de investiţii de succes, care ar atrage şi alţi investitori", consideră fostul premier, acum propser om de afaceri.

Avere estimată la 90-95 milioane de euro

Menţionăm că Ion Sturza, ocupă locul 57 în ediţia din 2010 a topului Forbes 500 Miliardari, cu o avere estimată la 90-95 milioane de euro. Aceasta este şi suma pe care fondul propriu de investiţii GreenLight Invest o are la dispoziţie pentru piaţa din România.

Până în 2009, Ion Sturza (descendent al familiei de domnitori cu acelaşi nume) a gestionat afaceri de miliarde de euro, ultima sa funcţie fiind de director general adjunct al Rompetrol. Fost premier al Republicii Moldova timp de nouă luni (între 1999 - 2000), şi fost director Rompetrol, Ion Sturza deţine 20% din Rompetrol Republica Moldova, dar mai este acţionar în alte 20 de companii din Europa.

Citiţi şi:

Miliardarii văd luminiţa de la capătul tunelului

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite