Înţelegerea de cartel a petroliştilor, sancţionată cu două milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şapte companii au fost sancţionate pentru înţelegeri de cartel de către Agenția Naţională pentru Protecţia Concurenţei. Firmele, acuzate că ar afişa preţuri identice la carburanţi, cu acordul tacit al Agenţiei de Reglementare în Energetică, resping învinuirile.

Şapte companii petroliere: Lukoil, Petrom, Bemol, Rompetrol, Tirex, Valiexchimp şi Parstar Petrol, care controlează împreună circa 90% din piaţa moldovenească, au fost amendate de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei (ANPC) cu aproape două milioane de lei pentru că şi-ar sincroniza preţurile la carburanţi.

Viorica Cărare, directorul ANPC, a spus într-o conferinţă de presă că amenda reprezintă un procent din venitul obţinut de companii şi că va fi repartizată conform cifrelor de afaceri ale acestora. „În această înţelegere de tip cartel administrativ au fost implicaţi nu doar petroliştii, ci şi autoritatea publică de reglementare în energetică", a ţinut să precizeze Viorica Cărare, adăugând că ar trebui pedepsite ambele părţi. „Am sancţionat petroliştii, conform legislaţiei, dar nu avem dreptul să penalizăm ANRE. De aceea, i-am cerut să modifice norma concurenţială în domeniu„, a spus directorul ANPC.

Astfel, ANRE s-a ales cu o „prescripţie", prin care i se cere să nu mai oblige companiile petroliere să anunţe cu trei zile înainte despre modificarea preţurilor la carburanţi.

„O campanie de lustruire a imaginii"

Victor Parlicov, directorul general al ANRE, vede în acţiunile întreprinse de administraţia ANPC „mai mult o campanie de lustruire a imaginii decât muncă".
„După ce nu au realizat nimic pentru a combate concurenţa neloială pe piaţa petrolieră, acum administraţia acestei instituţii vine şi ne anunţă, prin intermediul presei, că anumite prevederi din actele normative adoptate de noi ar contravine Legii cu privire la protecţia concurenţei. Mă întreb de ce acest lucru nu a fost făcut în decurs de patru ani?", a declarat Victor Parlicov pentru „Adevărul".

„La sesizarea lui Vlad Plahotniuc"

Directorul ANRE afirmă că instituţia pe care o conduce îşi face partea de muncă ce-i revine, iar chestiunea privind concurenţa neloială este responsabilitatea directă a Agenţiei Antimonopol, care însă nu a investigat cu adevărat de ce preţurile la pompă sunt aceleaşi la toate benzinăriile din ţară.

Petroliştii s-au arătat surprinşi de amenzile aplicate de Agenţia de Protecţie a Concurenţei. „Nu înţeleg de ce suntem sancţionaţi pentru faptul că respectăm prevederile legale şi anunţăm cu trei zile înainte ANRE despre faptul că vom modifica preţurile?", a spus, nedumerit, Valentin Bodişteanu, preşedintele Uniunii „Importcompetrol". Managerii companiilor petroliere spun că vor contesta decizia în instanţă.

Viorica Cărare, directorul ANPC, susţine însă că specialiştii instituţiei au acumulat suficiente probe ce ar demonstra încălcările. Experţii economici vorbesc de mai mulţi ani de existenţa unor înţelegeri de cartel pe piaţa produselor petroliere, însă Agenţia Antimonopol, deşi funcţionează de patru ani, aplică în premieră amenzi. Viorica Cărare a accentuat că „investigaţia a fost realizată la sesizarea lui Vlad Plahotniuc, prim-vicepreşedintele Parlamentului"

Cinci companii domină piaţa petrolieră

Pe piaţa produselor petroliere din Republica Moldova activează 111 agenţi economici, care deţin 565 de staţii de alimentare cu benzină şi motorină şi 324 de staţii de alimentare cu gaz lichefiat. Majoritatea firmelor au doar câte una-două benzinării. Cele mai mari cinci companii sunt Lukoil-Moldova, Petrom-Moldova, Tirex-Petrol, Bemol şi Rompetrol, care împreună controlează circa 80% din piaţa petrolieră din ţara noastră. Cea mai mare este Lukoil-Moldova, căreia îi revine circa 30% din piaţă. Urmează Petrom-Moldova, cu o cotă de circa 20%, Tirex-Petrol cu aproximativ 17%, în timp ce Bemol şi Rompetrol au cote de 6-8%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite