INTERZIS LA COMISIOANE ASCUNSE Vezi prevederile noului proiect de lege care-i vizează pe creditorii moldoveni!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform prevederilor noului proiect de lege prezentat de către viceministrul Octavian Calmâc, creditorii ar putea fi obligați să renunțe la mai multe taxe și comisioane de retragere a sumelor creditate și, totodată, să prezinte toate costurile creditelor, în precontractele adresate consumatorilor.

Credite cu clauze transparente și comisioane mai puține. Acestea sunt pricipalele avantaje ale noului proiect de lege elaborat de Ministerul Economiei, privind contractele de credit pentru consumatori.

Conform proiectului, formularul precontractual standard dintre creditori și potențialii clienți va include date concrete despre rata dobânzii aferente creditului, modalitatea de calcul a dobânzii, informații despre orice costuri incluse în costul total al creditului, dobânda corelată creditului, durata contractului de credit, prețul actual și valoarea oricărei plăți în avans, valoarea totală plătită de către consumator și valoarea fiecărei rate, până la lichidarea creditului.

Totodată, în proiectul de lege creditorilor le este interzis:

- să majoreze comisioanele, taxele, tarifele și spezele bancare, cu excepția costurilor impuse de legislație;

- să introducă și să perceapă noi taxe, comisioane și tarife în perioada stipulată în contractul de credit;

- să perceapă unui comisioane de retragere pentru sumele trase din credit și perceperea vreunui cost suplimentar atunci când persoana creditată dorește schimbarea datei de scadență a ratelor;

- să practice comisioane când consumatorii solicită schimbarea garanțiilor, în condițiile în care consumatorul plătește toate costurile evaluării noilor garanții.


„Acum propunem o formă identică de prezentare a informației pentru consumator, pentru toate instituțiile bancare și non-bancare. Creditele deja contractate rămân a fi finalizate așa cum sunt, pentru că este o relație contractuală între client și creditor. Proiectul de lege vizează contractele de creditare care urmează să fie încheiate după intrarea în vigoare a legii propriu-zise", a precizat viceministrul Economiei Octavian Calmâc.

Oficialul Guvernului a mai adăugat că proiectul de lege va fi înaintat în primăvară Parlamentului și că noile prevederi ar putea intra în vigoare în termen de șase luni de la aprobarea legii.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite