Guvernul Republicii Moldova sistează temporar exportul de grâu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Interdicția a fost impusă cu scopul de a preveni o eventuală criză alimentară. Necesitatea unei asemenea hotărâri a fost argumentată de autorităţi prin creşterea de trei ori a comerţului de acest tip şi pericolul afectării securităţii alimentare a ţării.

Vasile Bumacov, Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, a declarat că a fost impusă o interdicţie temporară doar la exportul de grâu. Deocamdată prohibiţia nu se extinde şi asupra porumbului.

Potrivit ministrului, introducerea restricţiilor nu-i va afecta pe producătorii şi exportatorii de grâu, care pot comercializa grâul din stocuri şi pe piaţa internă la preţuri convenabile. „În schimb nu va fi pusă în pericol securitatea alimentară a ţării şi nu va avea de suferit populaţia", a spus Vasile Bumacov.

Totodată, ministrul nu a exclus posibilitatea majorării preţului pâinii în următoarele luni.


O DECIZIE ÎNTÂRZIATĂ

Premierul Vlad Filat a apreciat că decizia de a sista exportul de grâu e puţin întârziată, deoarece s-a ajuns la situaţia când stocurile de grâu alimentar din Republica Moldova nu sunt suficiente pentru a acoperi necesităţile ţării până la recolta nouă.

Ministrul Agriculturii a spus însă că diferenţa va fi asigurată prin importuri de făină de calitate din Ucraina. Astfel, deja au fost importate circa 15 mii tone de făină de grâu şi mai urmează să se importe încă circa zece mii tone.

În acelaşi timp, Valeriu Lazăr, vicepremier, ministru al Economiei a precizat că Guvernul lucrează şi asupra unei liste de „mărfuri sensibile" în care urmează a fi incluse alimente precum grâul, făina de grâu, cartofii, seminţele de floarea soarelui, porumbul etc.

Potrivit vicepremierului, săptămâna viitoare Guvernul va examina, şi posibil va aproba, un „mecanism special de intervenţie în situaţii de criză" prin care se va decide mai operativ impunerea unor interdicţii la exportul „produselor alimentare sensibile" şi astfel să fie anticipate problemele legate de securitatea alimentară a ţării.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite