FMI şi Banca Mondială susţin că Republica Moldova are o datoria externă mică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţi ai celor două instituţii financiare au realizat un studiu al sustenabilităţii datoriei externe a ţării noastre.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei, unul dintre scenariile acestei analize a abordat şi perspectiva reintegrării ţării, iar concluziile preliminare arătă că Republica Moldova are o datorie publică externă relativ mică. Totodată, dacă în urma reintegrării ţării va fi asumată şi plata datoriei externe acumulată de regimul separatist de la Tiraspol, Chişinăul va fi în stare să plătească ratele.

De notat că datoria externă publică a Republicii Moldova este de 1,14 miliarde de dolari, iar împreună cu cea privată ajunge la 4,7 miliarde de dolari. În acelaşi timp datoria externă a regiunii transnistrene este de circa 3 miliarde de dolari, din care 2,7 miliarde de dolari sunt faţă de Gazprom.

Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a dat o apreciere înaltă iniţiativei experţilor FMI şi ai Băncii Mondiale de a efectua o astfel de analiză, menționând că este printre primele modelări care analizează implicaţiile macro-financiare ale reintegrării teritoriale a ţării.
În acest context, ministrul Economiei a lansat iniţiativa de a modela un scenariu complex de reintegrare a ţării din punct de vedere economic şi financiar, care ar scoate în evidenţă etapele procesului şi ar conţine o analiză complexă atât a factorilor de ordin economic şi financiar, cât şi a celor cu caracter social, bazată pe indicatorii reintegraţi - iniţiativă susţinută de misiunea FMI. Acesta ar urma să fie primul studiu de o asemenea amploare şi valoare strategică, ce abordează la modul practic implicaţiile macroeconomice ale reintegrării ţării.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite