Vine misiunea FMI. La ce trebuie să ne aşteptăm?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FMI va avea o nouă structură a voturilor de la 1 ianuarie 2013
FMI va avea o nouă structură a voturilor de la 1 ianuarie 2013

A şasea misiune de evaluare a Fondului Monetar Internaţional (FMI) vine astăzi la Chişinău. Este, de fapt, ultima din cadrul programului de colaborare început în octombrie 2009, în urma căruia Republica Moldova a beneficiat de o asistenţă de circa 500 de milioane de dolari.

O misiune a Departamentului European al Fondului Monetar Internaţional (FMI), în frunte cu Nikolay Gueorguiev, se va afla într-o vizită de lucru la Chişinău în perioada 7-21 noiembrie 2012. Pe parcursul vizitei, misiunea va purta discuții cu autoritățile în contextul evaluării a şasea a Programului susținut de FMI prin mecanismele de finanțare ECF (Mecanismul extins de creditare) și EFF (Mecanismul de finanţare extinsă).
Potrivit unui comunicat de presă al reprezentanţei în Republica Moldova, misiunea va analiza evoluțiile recente din economie, va actualiza datele și va evalua perspectivele la nivel macroeconomic, precum și va discuta cu autoritățile despre politicile macroeconomice pe viitor.

Guvernul vrea un nou program cu FMI

Autorităţile speră să semneze un nou acord cu FMI pentru perioada de după 2013, care să susţină agenda de reforme din Moldova.
„Noul program urmează să fie concentrat pe menţinerea stabilităţii macroeconomice şi aprofundarea reformelor structurale", a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei Dorin Drăguţanu, citat de Info-Prim Neo.

Potrivit oficialului, negocierea acestui document este foarte importantă pentru Republica Moldova din punctul de vedere al creşterii credibilităţii ţării în faţa partenerilor şi investitorilor străini.
În ceea ce priveşte componenta financiară a noului program, Dorin Drăguţanu a meţionat că nu este cazul să renunţăm la creditele oferite de FMI, dacă acestea vor exista. „Atunci când ţi se oferă bani la o rată mică a dobânzii, e păcat să-i refuzi", a menţionat guvernatorul BNM.
Dorin Drăguţanu a remarcat, de asemenea, că Moldova a reuşit să fortifice rezervele internaţionale (valutare) ale BNM, care au atins în septembrie nivelul record de 2,42 de miliarde de dolari, în creştere cu 95 de milioane faţă de luna precedentă. „Este un semnal bun nu doar pentru creditorii noştri, dar şi pentru partenerii comerciali", a notat guvernatorul.

500 de milioane în trei ani

Programul Moldovei cu FMI este pe trei ani şi a fost aprobat la 29 ianuarie 2010. El este susţinut de un credit în valoare totală de 369,6 milioane de drepturi speciale de tragere (DST), din care 320 milioane de DST (circa 490 milioane de dolari) au fost deja debursate. O jumătate din suma creditului este acordată în baza Mecanismului extins de creditare (ECF), care prevede rata dobânzii zero până la finele anului 2013, o perioadă de graţie de 5,5 ani şi un termen de rambursare de 10 ani. Restul creditului este acordat în baza Mecanismului de finanţare extinsă (EFC), care prevede o rată anuală a dobânzii egală cu rata de bază a dobânzii pentru DST (la moment 1,15 la sută), un termen de rambursare de 10 ani și o perioadă de graţie de 4,5 ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite