Efectele secetei: Recolta de porumb este de trei ori mai mică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Două treimi din recolta de porumb au fost compromise
Două treimi din recolta de porumb au fost compromise

Producţia agricolă s-a micşorat, în nouă luni ale acestui an, cu aproape 22% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele Biroului Naţional de Statistică. Cea mai semnificativă scădere se atestă la producţia de porumb.

Datele statistice demonstrează că reducerea volumului de producţie agricolă, din ianuarie-septembrie 2012, s-a produs din cauza scăderii accentuate a producţiei vegetale. Astfel dacă producţia animalieră s-a micşorat cu doar 0,3%, volumul producţiei vegetale s-a diminuat cu 35% faţă de primele nouă luni ale anului 2011.

Dezastrul din agricultură a fost provocat de seceta din toamna anului trecut şi vara acestui an. Ca urmare, productivitatea la hectar s-a redus la toate categoriile de cereale, fructe şi legume.

Astfel, recolta de grâu s-au strâns, în medie pe ţară, mai puţin de 1,7 tone, sau cu aproximativ 40% mai puţin faţă de media din 2011. Recolta de floarea soarelui a scăzut cu o treime mai mică, în timp ce cea de porumb s-a redus de trei ori.
Estimările Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare arată că pierderile provocate de secetă sunt de circa trei miliarde de lei, în timpce experţii vorbesc de aproape patru miliarde de lei.

Moldova a intrat în zodia unei secete fără sfârşit

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite