EXCLUSIV Acţionarii Băncii de Economii cer de la stat daune de miliarde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei acţionari minoritari ai Băncii de Economii au dat în judecată Ministerul Finanţelor pentru că i-ar fi cauzat instituţiei un prejudiciu de 1,2 miliarde de lei.

Conflictul dintre acţionarii Băncii de Economii (BEM) ia o nouă turnură. Ieri, trei acţionari minoritari, cu reşedinţă în Federaţia Rusă - firmele „Energoremservis", „Dimitrovskaia Energheticeskaia Kompania" şi „TopEnergoAudit"- au depus la Judecătoria Râşcani din Capitală o cerere de chemare în judecată împotriva Ministerului Finanţelor, instituţie ce reprezintă statul în calitate de acţionar majoritar al BEM.

Cu cine se luptă statul pentru controlul asupra Băncii de Economii

Statul este acuzat că ar fi adus băncii un prejudiciu de 1,2 miliarde de lei, care coincide cu valoarea creditelor neperformante ale instituţiei la finele anului 2011. Reclamanţii îşi argumentează pretenţiile printr-o serie de informaţii dintr-un raport al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) privind rezultatele unui control efectuat la BEM în perioada 26 august - 23 septembrie 2011.

Tranzacţii dubioase la Banca de Economii

Specialiştii BNM au constatat „încadrarea Băncii de Economii în tranzacţii dubioase şi fără sens economic care au expus instituţia la riscuri sporite". Totodată, în raport se afirmă că „banca prezintă în mod sistematic la BNM rapoarte financiare şi prudenţiale eronate, care nu reflectă profilul de risc al instituţiei şi nu dezvăluie calitatea reală a activelor".

Se constată, de asemenea, că administraţia băncii (Grigori Gacichevici), cu largul concurs al consiliului instituţiei (condus de Veaceslav Mămăligă, consilierul ministrului Finanţelor), controlat în totalitate de stat, a acordat credite de zeci şi sute de milioane de lei unor firme care nu inspirau încredere în ceea ce priveşte rambursarea banilor împrumutaţi.

Statul a ignorat interesele minoritarilor

Acţionarii minoritari susţin că aceasta este o dovadă clară că statul, în calitate de acţionar majoritar, a administrat ineficient banca. Totodată, ei precizează că statul a ignorat total interesele minoritarilor. „Din cauza reprezentantului statului în organele de conducere ale BEM, pe parcursul anului 2011 a crescut ponderea creditelor neperformante de la 5,38% la 15,63%, valoarea acestora fiind în prezent de 1,2 miliarde de lei, sumă ce constituie prejudiciul adus băncii de acţionarul majoritar şi reprezentantul său", se menţionează în cererea de chemare în judecată.

„Ţinând cont de încălcările comise, cred că pretenţiile sunt întemeiate", a explicat scurt avocatul Iurie Tincovan, ce reprezintă interesele firmei „TopEnergoAudit" din Moscova, care deţine din luna martie 2012 un pachet de 4,635% de acţiuni la BEM.

Natan Garştea, director general al agenţiei „Estimator-VM", spune că, în cazul în care reclamanţii vor avea câştig de cauză, păgubit va fi statul, iar banca nu va avea de suferit. „Din păcate, autorităţile au tratat Banca de Economii ca pe o extensie a statului, folosind-o în diverse scopuri. Cazul cel mai elocvent este preluarea activelor şi pasivelor falimentarei Investprivatbank", a precizat expertul.

În acelaşi timp, şefii Ministerului Finanţelor nu au răspuns la apelurile telefonice pentru a comenta situaţia.

"Raiderii" au devenit acţionari cu acte în regulă la Banca de Economii

Proprietarii Băncii de Economii vor 150 de milioane de lei pentru acțiunile lor

Victor Bodiu ar putea fi noul președinte al Băncii de Economii

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite