Două bănci moldoveneşti în topul celor mai mari bănci din regiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moldova Agroindbank şi Victoriabank au intrat în clasamentul celor mai mari 100 de bănci din Europa de Sud-Est, din punct de vedere al activelor totale, anunţă seenews.com.

MAIB cu active totale de 625,7 milioane de euro a înregistrat un scădere de o poziţie, de la 87 în topul de anul trecut la 88 în cel din acest an. Victoriabank figurează pentru a doua oară în acest top, pe locul 94 cu active de 554,5 milioane de euro, arată clasamentul SeeNews TOP 100 Banks.

Topul celor mai mari 100 bănci din Sud-Estul Europei este dominat de bănci din România, care are cinci instituţii în primele 10 din top. Astfel lider al clasamentului este al doilea an la rând este Banca Comercială Română (BCR). Aceasta avea active totale de 17,1 miliarde de euro la sfarsitul anului trecut, în creştere cu 5,63% faţă de anul 2010. Zagrebacka Banka (ZABA) din Croaţia clasată pe locul al doilea în 2011, cu active totale de 13,8 miliarde de euro, a depăşit NLB cea mai mare bancă din Slovenia, care a scăzut de la poziția a treia.
Aproximativ 60% din băncile din clasamentul pentru anul 2011 au majorat valoarea activelor lor, iar două din cinci şi-au crescut profiturile lor. Clasamentul atestă că nu este o îmbunătățire în termeni de profit net pentru anul trecut, deoarece 40% din bănci au înregistrat o creștere a pierderilor, în comparație cu aproximativ 25% în anul 2010.

În Top 100 cele mai mari bănci din Sud-Estul Europei, România are cel mai mare număr de bănci: 21, urmată de Bulgaria, care are 18.

În clasament au fost incluse companii din România, Republica Moldova, Bulgaria, Croaţia, Serbia, Slovenia, Muntenegru,Bosnia Herţegovina şi Albania.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite