GALERIE FOTO Demnitari cu fermă sau schimb valutar. Vezi ce afaceri mai au miniştrii moldoveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea IPTEH din centrul Capitalei i-a adus în ultimii doi ani premierului Vlad Filat venituri de circa 10 milioane de lei
Clădirea IPTEH din centrul Capitalei i-a adus în ultimii doi ani premierului Vlad Filat venituri de circa 10 milioane de lei

Cresc porci şi rațe, vând produse alimentare și băuturi alcoolice sau oferă consulțanță juridică. Sunt doar câteva dintre afacerile, declarate, ale membrilor cabinetului de miniștri. Oficialii spun că şi-au lăsat pe mâna fraților sau a nevestelor companiile şi se jură că nu încurcă buzunarul statului cu cel al familiei.

Vicepremierul pe probleme sociale, Mihai Moldovanu, are o afacere de familie de 12 ani. Medic de profesie, el este fondator și acționar la SRL Avisalim, o întreprindere agricolă din satul său de baștină - Ordășei, raionul Telenești. Arendează pământ de la localnici pe care cultivă de toate: porumb, floarea soarelui, orz. Are și o fermă, unde crește porci și rațe. De când a devenit demnitar, a lăsat însă frâiele în mâinile fratelui mai mare, Andrei, care e primar în sat. „Nu prea mă implic în această afacere. Mai iau din când în când câte o pasăre sau ce mai avem bun pentru gospodărie", ne-a spus vicepremierul. Nu se laudă nici cu mari venituri. „Avem mai multe probleme decât beneficii - ba nu ne-ajunge benzină, ba nu am recoltat suficient. Chiar deunăzi fratele mi s-a plâns că am plantat puțin, e secetă și nu crește nici ce am semănat", a explicat liberalul.

Și colegul său de partid, ministrul Apărării, Vitalie Marinuța, are o mică afacere de familie în satul natal, Holercani (Dubăsari), unde a deschis în 2007 un magazin de produse alimentare și articole de uz casnic. „De doi ani nici nu urmăresc ce se întâmplă acolo, se ocupă soția. Eu nu am timp, dar nici nu-s făcut pentru asta. Un ofițer nu are bani pentru un business mare, doar dacă fură, iar eu nu știu să fur", a mărturisit militarul.

La fel ca și el, vicepremierul Valeriu Lazăr și-a lăsat pe mâna nevestei toate afacerile. Astfel, Tatiana Lazăr a devenit acționar la agenția de turism și organizare a evenimentelor Tatra-Bis și la Business Intelligent Services (BIS), care oferă consultanță în afaceri. „Am fondat BIS împreună cu ex-premierul Ion Sturza după ce a fost demis. Afacerea merge bine, se extinde, însă eu nu mă implic", a precizat ministrul Economiei.

Vicepremierul Mihai Moldovanu are o fermă de păsări Schimbul valutar al șefului Serviciului Vamal Sediul companiei administrate de soția lui Valeriu Lazăr

Click aici să vezi GALERIA FOTO!

Un alt democrat, Marcel Răducan, este acționar la firma Avirom-Prod din România, pe care a condus-o în 2001-2005. Compania vindea angro produse agricole și băuturi alcoolice. „Cât am fost manager, afacerea a mers ca pe roate, dar, de când m-am implicat în politică și este un alt administrator, a ajuns pe linie moartă. În ultimii ani, n-am luat niciun ban din dividende", se plânge oficialul. În schimb, soția sa are o afacere înfloritoare - închiriază spații, cumpără și vinde produse agricole.

A schimbat vama pe exchange

Șeful vămilor, Tudor Balițchi, este acţionar la cel puţin trei companii din țară. El deține 30% din acțiuni la casa de schimb valutar „Euro Schimb" din Chișinău, o treime din Vademecum și 10% din Lanteon-Lex, unde este partener de afaceri cu Corina Bodiu, șef de direcție la Agenția pentru Reglementare în Comunicaţii, tot ea soția secretarului general al Guvernului. „Nu-mi aduc aminte să fi avut o asemenea afacere", s-a arătat suprinsă funcționara, care și-a amintit totuși că-i cunoaște pe alți doi acționari la firma de consultanță.

Balițchi a refuzat să ne vorbească despre SRL-urile lui, dar ne-a atenționat, printr-o scrisoare, că nu e obligat să le declare, iar „orice tentativă de a-i prejudicia imaginea este neîntemeiată". Până în 2010, el a administrat Kapital Invest Company de la Iași, afacerea premierului Vlad Filat. Prin această companie, liderul PLDM este acționar și la IPTEH, clădirea de oficii recâștigată la CEDO.

Acţionari la fabrici de bomboane şi cârnaţi

Ministrul Tehnologiei Informației, Pavel Filip, a rămas cu 7.240 de acțiuni la fabrica de dulciuri Bucuria, unde a fost şef în 2001-2008. Soţia sa este director al SRL Burex, unde sunt acţionari și cei doi fii ai lor. Viceministrul Sănătății, Mihai Magdei, are 9.137 de acțiuni la fabrica de mezeluri Carmez. Soția ministrului Justiției, interpreta Violeta Marian, are 5% din acțiuni la portalul privesc.eu și câte 50% la Legal 4 Business și Elvicom SRL. Cealaltă jumătate din Elvicom şi alte 5% la privesc.eu aparțin surorii sale, Eleonora - soția președintelui CEC, Iurie Ciocan. Ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, deține 10% din acțiunile Ecoplantera, care face răsaduri. Președintele Academiei de Științe Gheorghe Duca are 10% la Avanchim, iar başcanul Găgăuziei Mihail Formuzal - hârtii de valoare la o bază auto din Ceadâr-Lunga.

Au uitat să-şi declare averile şi afacerile

Potrivit legii, miniștrii, de rând cu șeful statului, judecătorii, procurorii, primarii și alți demnitari trebuie să-și declare averile și interesele. Dacă declarațiile pe venit din 2010 ale miniștrilor pot fi găsite pe site-ul Guvernului, atunci cele privind interesele personale au fost depuse doar de nouă din cei 21 de membri ai cabinetului. În frunte cu premierul Vlad Filat, rândurile restanțierilor sunt completate de o armată de conducători ai agenților guvernamentale. Asta deşi cu toţii urmau să declare afacerile lor și ale rudelor în 15 zile de la numirea în funcție.

O parte din şefii instituțiilor de stat nu și-au făcut publice nici măcar salariile, deși sunt angajați de doi ani. Bunăoară, pe site-ul Fiscului nu găsești declarația pe venit a șefului inspectoratului, Nicolae Platon. Directorul Serviciului Vamal, Tudor Balițchi, și-a declarat doar leafa și locuința, dar a uitat că e acționar la trei companii, potrivit datelor fiscale.

„Faptul că autoritățile tolerează această situație arată că nu vor să combată corupția. E adevărat, a fost creată o comisie pentru integritate, însă ea a rămas doar pe hârtie. Asta în timp ce există Centrul Anticorupție, care are toate pârghiile pentru a-i verifica pe funcționarii uituci", spune Ianina Spinei de la Transparency International.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite