Contractul cu Gazprom nu este semnat din cauza Transnistriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile de la Chişinău susţin că nu vor semna un nou acord cu gigantul rus, până nu află ce se întâmplă cu consumul de gaze din stânga Nistrului.

Contractul de livrare a gazelor între întreprinderea Moldovagaz şi Gazprom va fi prelungit pentru încă trei luni, întrucât părţile nu au reuşit să ajungă la un consens asupra noului acord, a declarat joi, 15 martie, vicepremierul, Valeriu Lazăr, ministrul Economiei.

Este pentru a doua oară consecutiv, când părţile prelungesc vechiul contract de livrare a gazelor naturale. La finele anului 2011, din aceleași motive , Moldovagaz şi Gazprom au decis să prelungească până la 31 martie 2012 contractul de lungă durată, încheiat în anul 2006.

Valeriu Lazăr a dat asigurări că experții din partea Republici Moldova fac tot posbilul pentru ca noul acord dintre părți să fie semnat, însă pentru soluționarea problemelor „părţile au nevoie de timp".
Totodată, vicepremierul susține că noul contract cu Gazprom nu va fi încheiat până nu va exista o claritate cu privire la modul de funcţionare a sistemului gazifer în Republica Moldova în perspectivă medie şi lungă, în contextul implementării pachetului doi și trei din politica energetică a UE.
Mai mult, oficialul moldovean a precizat că o altă condiţie pentru a semna noul contract este clarificarea situaţiei cu datoriile şi consumul de gaze în partea stângă a Nistrului. „Atâta timp, cât nu vom înţelege ce se întâmplă cu consumul de gaze din stânga Nistrului, nu se va încheia un nou contract", a adăugat Valeriu Lazăr.
În prezent, datoria faţă de Gazprom a regiunii transnistrene depaşeşte trei miliarde de dolari.

Săptămâna viitoare vicepremierul urmează să plece la Moscova, unde va discuta cu oficiali ruşi, inclusiv şi despre negocierea noului acord de import a metanului.
Autorităţile dau asigurări că tariful de import nu se va modifica semnificativ.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite