INCREDIBIL ANRE acuză compania Moldovagaz în baza legii cu privire la energia electrică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunaţat că Moldovagaz şi opt companii afiliate ar pretinde de la instituţie despăgubiri de cinci milioane de lei. În realitate e vorba de 1,6 milioane de lei, iar decizia ANRE contestată de Moldovagaz a fost adoptată cu încălcări grave ale legislaţiei de către conducerea ANRE.

Administraţia Moldovagaz anunţă într-un comunicat de presă că
"1.În proces de examinare la Curtea de Apel Chişinău se află un dosar la cererea SA "Moldovagaz" şi 9 societăţi afiliate (SRL "Chişinău-gaz", "Ialoveni-gaz", "Bălţi-gaz", "Cahul-gaz", Floreşti-gaz", "Gagauz-gaz", Orhei-gaz", "Ştefan-Vodă-gaz" şi "Ungheni-gaz") împotriva ANRE privind anularea Hotărârii ANRE nr. 421 din 20 iulie 2011 "Cu privire la activitatea ANRE în domeniul protecţiei consumatorilor în I semestru al anului 2011" şi repararea prejudiciului cauzat în rezultatul lezării dreptului la reputaţia profesională. Coreclamanţii au solicitat repararea prejudiciului cauzat în rezultatul lezării dreptului la reputaţia profesională, evaluat în sumă totală de 1,9 mil. lei (SA "Moldovagaz" - 1 mil. lei, iar restul întreprinderilor afiliate - a cîte 100 mii lei), şi nu 5 mln. lei, precum pretinde ANRE în comunicat.
2. Conform prin pct. 2, 4 şi 5 ai Hotărârii ANRE nr. 421 din 20.07.2011, sunt atenţionaţi Preşedintele Consiliului de administraţie SA „Moldovagaz" şi conducătorii întreprinderilor afiliate asupra activităţii nesatisfăcătoare în domeniul protecţiei consumatorilor, obligându-i să întreprindă măsuri în vederea reducerii fluxului de petiţii parvenite de la consumatori.
Deşi persoanele vizate sunt conducători ai întreprinderilor de gaze, activitatea cărora este reglementată de Legea cu privire la gazele naturale, Hotărârea ANRE nr. 421 din 20 iulie 2011 are drept temei prevederile art. 8,9,13 al Legii cu privire la energia electrică. Este evident că nici Președintele SA ,,Moldovagaz " și nici conducătorii întreprinderilor afiliate nu au vreo atribuție cu ameliorarea situației cu privire la respectarea drepturilor consumatorilor de energie electrică.
Raportul care a stat la baza emiterii Hotărârii nominalizate, atestă că numărul petiţiilor consumatorilor de gaze naturale este mult mai mic comparativ cu cel al consumatorilor de energie electrică. Totodată Raportul ANRE nu conţine analiza coraportului dintre numărul petiţiilor adresate şi numărul petiţiilor în rezultatul examinării cărora s-a constatat încălcarea drepturilor consumatorilor.
3. Afirmaţia ANRE precum că există hotărâri irevocabile pe cazuri similare emise de Curtea Supremă de Justiţie, la fel nu corespunde realităţii, deoarece litigiile examinate nu sunt similare, având părţi, obiect şi temeiuri distincte.
4. Cît priveşte declaraţia ANRE precum că „...SA "Moldovagaz" şi întreprinderile sale afiliate sunt cei mai activi titulari de licenţă la contestarea deciziilor şi actelor administrative ale ANRE", menţionăm că acestea sunt consecința emiterii unor decizii ale ANRE care au prejudiciat întreprinderile din sistemul de gaze cu peste 600 mln. lei.
5.SA „Moldovagaz" şi întreprinderile afiliate consideră că răspândirea de către ANRE a comunicatului de presă care conţine date eronate cu o zi înainte de pronunţarea hotărârii judecătoreşti reprezintă o tentativă de influențare a instanţei de judecată în vederea emiterii unei hotărâri favorabile.
6.Indiferent de hotărârea instanţei de judecată pe cauza dată, SA „Moldovagaz" şi întreprinderile afiliate vor întreprinde toate acţiunile prevăzute de lege în vederea apărării drepturilor sale legale la nivel naţional şi internaţional".

Ieri, ANRE a difuzat un comunicat de presă în care se anunţa că Moldovagaz şi cele opt întreprinderi afiliate ar fi contestat "o Hotărâre a ANRE, prin care titularii de licenţă din sectorul energetic au fost atenţionaţi în privinta activităţii nesatisfacatoare în domeniul protecţiei consumatorilor, fiind impuşi să întreprindă măsuri în vederea redresării situatiei create".

De notat că Moldovagaz este cea mai mare întreprindere din Republica Moldova şi de câţiva ani este într-un "război permanent" cu ANRE, iar cazul a ajuns şi la structurile europene, care au solicitat să se ajungă la un armistiţiu, în cat contrar faţă de Republica Moldova ar putea fi luate măsuri de penalizare pentru încălcare normelor europene, la care a aderat şi ţara noastră.

Anterior Alexandru Gusev, preşedintele companiei Moldovagaz a declarat într-un interviu pentru "Adevărul" că în toate aceste litigii părţile "ar fi în pragul găsirii unei soluţii care să fie avantajoasă tuturor părţilor, datorită intervenţiei Comunităţii Energetice care a abordat serios problema şi care, implicându-se, mediază semnarea unui memorandum dintre Moldovagaz şi ANRE".

ANRE susţine că Moldovatransgaz a majorat de 4-5 ori costul lucrărilor de reparaţie a gazoductului magistral Razdelnaya-Izmail

INCREDIBIL! A economist 42 de milioane de lei, dar tot este acuzată

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite