"Căpşunarii“ din Republica Moldova au ajuns pe câmpurile din Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nemții caută moldoveni care să le culeagă căpșunile
Nemții caută moldoveni care să le culeagă căpșunile

Producătorii agricoli din Germania sunt nevoiţi tot mai frecvent să apeleze la serviciile muncitorilor din spaţiul CSI, inclusiv Republica Moldova pentru a strânge recolta de pe câmpuri, anunţă Financial Times Deutschland.

Pe câmpurile agricode din Germania strânsul recoltei este pe sfârşite, dar la această muncă fizică cu greu vei găsi germani nativi, scrie Financial Times Deutschland. Cei mai mulţi sunt locuitorii din ţările est-europene şi spaţiul postsovietic.

"Pentru ca germanii să se bucure de tortele cu căpşuni şi prajiturele cu afine, trebuie ca cineva să adune aceste pomuşoare. Chiar dacă cererea a crescut cu 30%, preţul în cel mai bun sezon este de doar 2,4 euro pentru un kilogram" se plânge un fermier german. Chiar şi polonezi, care de zeci de ani lucrează în agricultură germană, nu mai doresc să lucreze pentru banii, pentru că agricultorul este dispus să plătească - doar 90 de eurocenți pentru un kilogram. "Dacă dau mai mult preţul pomuşoarelor va merge în sus. Şi aici în ajutorul agricultorului, vin cetăţeni din statele postsovietice - ruşi, ucraineni, beloruşi, georgieni, moldoveni. Numai datorită foţei de muncă din Est, agricultorii germani pot vinde produsele lor în supermarket-uri", specifică ziarul german.
Un georgian de 22 de ani ce munceşte pe câmp spune că la strânsul pomuşoarelor reuşeşte să câştige şi 1.200 de euro pe lună, bani pe care acesta îi foloseşte pentru a-şi plăti studiile. Potrivit Financial Times Deutschland de regulă la aceste munci sunt aduşi tineri studenţi, prin intermediul unor agenţii specializate. "E legal şi nu trebuie să plătesc şi asigurarea acestora. Singurul lucru ce trebuie să fac este să depun o cerere oficială la autorităţile specializate, care să emită vize studenţilor ce vin la muncă", spune un agricultor citat de publicaţia germană.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite