CHIŞINĂU: Energia electrică va fi scumpită. Cel mai probabil că majorarea tarifelor la electricitate va fi efectuată începând cu luna mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De vină sunt în special costurile mai mari de producere a energiei electrice la centralele autohtone. Astfel dacă tarifele de furnizare a energiei electrice aprobate încă în ianuarie 2010, au rămas în vigoare.

Între timp costurile de producere la CET-urile moldoveneşti au crescut cu peste 25%. Astfel energia generată de CET-1 este cu 20 de bani pe kWh mai scumpă decât plăteşte consumatorul final din capitală.

În cazul CET-2 preţul de producere este cu 3 bani per kWh mai mic decât cel achitat de majoritatea consumatorilor din ţară, ceea ce este insuficient pentru acoperi costurile de transport, distribuţie şi furnizare a energiei electrice, care ajung la 40% din tariful final.

70% din energie vine de la Cuciurgan


Un alt factor ce ar putea duce la scumpirea energiei electrice este creşterea preţului de achiziţie a acesteia de la Centrala de la Cuciurgan.
Atât conducerea Ministerului Economiei şi Comerţului, cât şi administraţia Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, spun că nu ştiu cu cât. Potrivit unor surse neoficiale CERS Moldovenească (cunoscută şi ca Centrala de la Cuciurgan) ar intenţiona să majoreze preţul energiei electrice cu 15-20%, adică de la 5,5 cenţi la aproximativ 6 cenţi/kWh.

Această Centrală asigură în prezent circa 70% din necesarul ţării în curent electric.
Victor Parlicov, directorul general al ANRE spune că nu cunoaşte nimic despre eventualul preţ pe care l-ar cere administraţia Centralei de la Cuciurgan, dar a precizat că curentul electric pentru consumatorii din Republica Moldova s-ar putea scumpi şi chiar dacă întreprinderea nu va fi modifica preţul.


Anterior grupul Inter RAO EES, proprietarul Centralei de la Cuciurgan a anunţat că de la 1 ianuarie 2011, preţul gazelor naturale cumpărate de către CERS Moldovenească a crescut cu circa 16% şi ca urmare va fi nevoită să revizuiască şi preţul de livrare a energiei electrice.

Reamintim că la 25 februarie 2010 a fost semnat un contract între CERS Moldovenească şi SA Energocom şi RED Union Fenosa, prin care, începând cu 1 martie 2010, preţul energiei electrice livrate în Republica Moldova, malul drept al Nistrului, a fost redus cu 5,7%, de la 5,8 cenţi/kWh la 5,5 cenţi SUA/kWh. Contractul este valabil până la 31 martie 2011.

Curent ieftin, din cauza operațiunilor de spălare de bani


Grupul rus Inter RAO EES deţine la ora actuală 100% din capitalul Centralei de la Cuciurgan (direct sau prin companii subsidiare), intrând în posesia ei după o serie de tranzacţii derulate în 2005-2008, calificate drept „dubioase" de experţi şi în care au fost implicate mai multe companii offshore.

Preţul mai mic de circa două ori al energiei electrice generate de CERS Moldovenească, comparativ cu cel de la CET-urile din Chişinău, se datorează nu eficienţei centralei, ci preţului mai mic achitat pentru gaze.

Conform unor estimări, CERS Moldovenească plăteşte pentru gaze circa 120 USD per mia de metri cubi de gaze. În cazul în care ar plăti un preţ egal cu cel plătit de CET-urile din Chişinău (circa 294 USD), ea nu ar mai putea fi competitivă pe piaţă, susţin experţi independenţi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite